Asiakasraadin avulla uudistuksia Hoitopaikanvalinta.fi-sivustolle

27.11.2018


Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste (Rajis) järjesti syyskuussa asiakastyöpajan yhdessä Franticin kanssa. Työpajan tarkoituksena oli kerätä palautetta ja ajatuksia Hoitopaikanvalinta.fi-sivustosta ja kehittää palautteiden avulla sivustoa paremmin asiakkaiden tarpeita palvelevaksi.

Työpajaan kutsuttiin Rajiksen asiakasraatilaiset, eli henkilöt, jotka olivat antaneet yhteystietonsa muun muassa matkamessuilla tai Terve-SOS -tapahtumassa. Yhteensä 28 henkilöä ilmoittautui vapaaehtoiseksi ja heistä valittiin seitsemän työpajan osallistujiksi.

”Hei täällähän on paljon tietoa!”

Työpajassa tutkittiin eri tehtävänannoin Hoitopaikanvalinta.fi-sivustoa. Raatilaiset pohtivat millaisissa tilanteissa he voisivat tarvita sivustoa. He myös etsivät sivustolta tietoa kolmeen eri tilanteeseen:

  • Olen lähdössä matkalle ulkomaille
  • Suunnittelen vaihto-opintoja ulkomailla
  • Haluan lähteä hoitoon ulkomaille

Lisäksi asiakasraati pohti millaista tietoa he kaipaisivat sivustolle lisää.

Raatilaisista osa vieraili sivustolla ensimmäistä kertaa ja osa oli etsinyt tietoa sivuilta esimerkiksi ulkomailla saatavasta hoidosta. Yleisesti raatilaiset olivat sitä mieltä, että sivustolta löytyy kattavasti tietoa, jopa enemmän kuin he odottivat sieltä löytävänsä. Sivuston tekstit koettiin paikoin liian viranomaiskieliseksi ja vaikeaselkoiseksi.

Kiitosta saivat etusivulta löytyvät käytännönläheiset teemasivut, joista löytyi mm. muistilistoja ulkomaille lähtöä vartenesimerkkitarinoita sairastumisesta ulkomailla sekä kattava määrä lisätietolinkkejä koottuna yhteen paikkaan.

Osa raatilaisista etsi tietoa maan mukaisesti: mistähän löytyy terveyspalveluja Kroatiassa? Maakohtaisen tiedon löytäminen Hoitopaikanvalinta.fi-sivuilta ei ollut ihan helppoa, mutta etsintä palkittiin ja eteen aukesi lista yli 50 eri maan terveyspalveluista. Maakohtainen tieto koettiin erittäin tärkeäksi.

Tuumasta toimeen

Työpajan tulokset on nyt koottu yhteen ja jatkotoimenpiteistä sovitaan syksyn aikana. Virkakielisyyteen on tulossa parannuksia jo piakkoin, sillä Terveyspalvelut ulkomailla ja Hoitoon ulkomailta Suomeen-osiot on käyty läpi perusteellisesti ja niiden parannellut sisällöt julkaistaan vielä tämän vuoden puolella. Lisäksi suunnitteilla on lisää teemasivuja ja tarinoita.

Rajis ja Frantic kiittävät lämpimästi työpajaan osallistuneita arvokkaista ideoista. Jos haluat antaa sivustosta palautetta, voit lähettää sitä sivustolta löytyvän palautelomakkeen kautta. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan yhteyspisteen toiminnan ja Hoitopaikanvalinta.fi-sivuston kehittämisen asiakasraatiin, löydät siitä lisätietoja verkkosivuiltamme.