Eurooppalainen sairaanhoitokortti on jo lähes 1,8 miljoonalla suomalaisella

13.7.2017


Kela on toimittanut EHIC-kortin eli eurooppalaisen sairaanhoitokortin lähes 1,8 miljoonalle suomalaiselle. Korttien lukumäärä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2012, jolloin niitä oli myönnetty noin 1,2 miljoonaa kappaletta, käy ilmi Kelan tilastoista.

Eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin (European Health Insurance Card, EHIC) on oikeus kaikilla, joiden sairaanhoitokustannuksista Suomi vastaa. Maksuttoman kortin voi tilata Kelasta. Kortti on henkilökohtainen ja alaikäisellä lapsella tulee olla oma kortti. EHIC-kortti ei korvaa Kela-korttia.

EHIC-kortilla saat sairaanhoitoa, jos oleskelet tilapäisesti, esimerkiksi lomamatkalla, toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja sairastut äkillisesti tai joudut onnettomuuteen. Kortilla saat myös pitkäaikaissairauteen, raskauteen tai synnytykseen tarvittavaa hoitoa.

– Kortilla sinun tulisi saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa samalla hinnalla ja samalla tavalla kuin maassa asuvien henkilöiden. Hoidon hinta ja hoitotoimenpiteet määräytyvät oleskelumaasi kansallisen järjestelmän mukaisesti, kertoo suunnittelija Pia Blomqvist Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteestä.

Kortti käy julkisessa terveydenhuollossa ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa. Mikäli hoidon antaja ei hyväksy korttia, voit hakea jälkikäteen kustannuksiin korvauksia Kelasta.