Miten toimit, kun otat lääkkeet mukaan pidemmille ulkomaanmatkoille?

30.10.2017


Palaamassa etelään talveksi? Tarvitset lääkkeesi mukaan? Käykö suomalainen resepti lähiapteekissasi Malagassa? Ennen lähtöä sinun kannattaa ottaa selvää lääkemääräyksistä sekä korvattaviin lääkkeisiin liittyvistä säännöistä ja korvauksen hausta.

Pääsääntö on, että Suomessa lääkärin kirjoittama resepti eli lääkemääräys kelpaa kaikissa EU-maissa. Useimmissa tapauksissa tavanomaisen, yleensä paperille printatun lääkemääräyksen tiedot riittävät. Voit myös pyytää lääkäriltäsi lääkemääräyksen ulkomailla ostoa varten.

Jos sinun on hankittava suomalaisen lääkemääräyksen lääkkeet ulkomailla tai saat ulkomailla lääkemääräyksen, jonka lääkkeet sinun on saatava Suomessa, varmista että lääkäri kirjoittaa siihen vaadittavat tiedot. Silloin lääkereseptisi on ymmärrettävissä toisen EU-maan apteekissa ja saat oikean lääkkeen ja annostuksen. Yhdessä maassa saatavilla oleva lääke ei kuitenkaan välttämättä ole myynnissä jossain toisessa maassa tai sillä voi olla eri nimi. Joillakin lääkkeillä ei ole välttämättä myyntilupaa tai niitä ei ole saatavana toisessa maassa edes EU:ssa.

Jos saat sähköisen lääkemääräyksen, muista pyytää lääkäriltä myös paperikopio, jos aiot käyttää reseptiä ulkomailla. Pelkkä sähköinen lääkemääräys ei välttämättä kelpaa muualla.

Kun ostat reseptilääkkeitä ulkomailta, voit itse joutua maksamaan lääkkeen koko hinnan, kun asioit apteekissa. Kela maksaa korvausta sairauden hoitoon määrättyjen lääkkeiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden kustannuksista Suomessa asuville tai sairausvakuutetuille henkilöille. Korvaus maksetaan myös Suomen kustannusvastuulla oleville henkilöille. Lääkekorvauksen edellytyksenä on, että lääke on Suomessa korvattava.

Hoitopaikanvalinta.fi-verkkopalvelun Lääkkeet-osioon on koottu tietoa lääkkeiden tuonnista ja viennistä sekä Suomea koskevaa tietoa apteekeista ja lääkehoidosta.