Tunnetko nämä kansainväliset jouluperinteet? Hyvää joulua!

24.12.2017


Twitter-joulukalenterimme  @rajayhteyspiste kokosi yhteen joulutietoutta eri maista. Maakohtaisilta sivuiltamme saat lisää tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä yli 50 maassa. Rauhallista joulua!

 1. Ranskalaisten jouluaterian kruunaa jouluhalko ”la bûche de Noël”.
 2. Norjalaiset laskeutuvat jouluun runsailla ja pitkillä julebord-lounailla. Perinne on suosittu myös työpaikoilla.
 3. Meksikossa vietetään yhdeksänpäiväistä posadaa, eli jouluvaellusta. Ihmiset vaeltavat Joosef- ja Maria-nukkejen kanssa etsien symbolista majapaikkaa.
 4. Islannin joulussa hääräävät 13 pahankurista jólasveinar-tonttua. Keppostelevat tontut, mm. Ovenpaiskoja ja Kulhonnuolija, jakavat lahjat ikkunalaudalle asetettuihin kenkiin.
 5. Portugalissa saatat nähdä jouluyönä Madeiro do natal -joulupuukokon, jonka tarkoituksena on lämmittää Jeesus-lapsen jalkoja.
 6. Suomalaiseen jouluun kuuluu sauna. Joulusaunaan valmistaudutaan huolella ja siellä kylvetään hiljaa, jotta saunatonttu ei pahastu. Löylyjen jälkeen vilvoitellaan kierimällä lumihangessa.
 7. Belgiassa Sinterklaasin apuri Zwarte Piet saattaa laittaa tuhmat lapset säkkiin ja viedä heidät Espanjaan. Hui!
 8. Australiassa joulua vietetään kesähelteessä ja usein ulkosalla. Joulupukki kiitää kierrokselleen vaikkapa surffilaudalla tai kengurujen vetämänä.
 9. Italiassa jouluseimi tuo joulun. Pienoispatsaiden lisäksi on myös ’eläviä jouluseimiä’, joissa ihmiset ja eläimet esittävät seimihahmoja.
 10. Saksassa joulutoreilla ja -markkinoilla on satojen vuosien perinteet ja ainutlaatuinen tunnelma.
 11. Tanskalaiset ovat Euroopan innokkaimpia joulun juhlijoita ja satsaavat koristeisiin, valoihin ja joulukuuseen. Joulupöydän kunkku on ankka.
 12. Kreikassa perinteinen joulukoriste on paperista tai puusta tehty, valoin koristeltu jouluvene ulko-oven luona tai takan vierustalla.
 13. Ruotsissa Lucia-neito tuo valoa joulunaikaan. Lucian päivän 13.12. kulkueissa valkoisiin pukeutunut, kynttiläkruunua kantava Lucia laulaa yleisölle.
 14. Hollannissa juhlitaan Sinterklaas-pukkia Nikolauksenpäivänaattona 5.12. ja nautitaan pippurimaisia pepernoot-pikkuleipiä. Prettige Kerstfeest!
 15. Chilessä perinteinen joulujuoma on Cola de Mono eli ”apinan häntä”, joka valmistetaan maidosta, kahvista, likööristä ja neilikasta.
 16. Virossa joulupöytään kuuluvat mustamakkara, hapankaali ja porsaanpaisti. Joulupöytä notkuu yön yli, sillä ruokaa jätetään myös haltijoille.
 17. Tsekkiläisen taikauskon mukaan, jos heität kengän olkapääsi yli joulupäivänä ja varpaat osoittavat kohti ovea, pääset pian naimisiin.
 18. Iso-Britanniassa odotetaan kovasti valkeaa joulua. Määritelmän mukaan joulu on valkea, jos 24 tunnin kuluessa joulupäivänä nähdään yksi lumihiutale jossain päin Britanniaa.
 19. Espanjassa lapset odottavat kuninkaiden, eli itämaan tietäjien (los Reyes Magos) saapumista loppiaisena. Tietäjät saapuvat mieluiten mereltä ja tuovat lapsille lahjoja.
 20. Amerikkalaiset herkuttelevat jouluna piirakoilla, joiden täytteenä voi olla esimerkiksi kurpitsaa, omenoita tai pekaanipähkinöitä. Munatotia nautiskellaan makeana juomana.
 21. Irlannissa (ja UK:ssa) joulunpyhiin kuuluvat urheilukilpailut. Pyhän Stephenin päivänä (Tapaninpäivä, tai UK:ssa Boxing Day) ihmiset kokoontuvat katsomaan jalkapallo- tai hevoskilpailuja.
 22. Bulgariassa joulupöydässä kuuluu olla pariton määrä ruokalajeja ja ihmisiä. Suola, pippuri ja sokeri lasketaan erillisiksi ruokalajeiksi! Jouluateria on kasvisruokaa ja siihen kuuluvat pähkinät, joita särjetään tulevaisuuden ennustamiseksi.
 23. Venäjällä vietetään joulumaista juhlaa uuden vuoden aikaan. Lahjat kiikuttaa Pakkasukko (Дед Мороз) ja Lumityttö (Снегурочка), jotka tulevat paikalle hevoskyydillä troikalla.
 24. Vanhan kroatialaisen perinteen mukaan miehet antavat jouluna tyttöystävilleen koristellun omenan. Hyvää joulua, Sretan Božić!

(Kuvat: Pixabay)