Miten osoitat oikeutesi hoitoon Suomessa

Jos et asu vakituisesti Suomessa, sinun on esitettävä hoito-oikeustodistus käyttäessäsi julkisen terveydenhuollon palveluja. Hoito-oikeustodistus on asiakirja, jolla osoitat oikeutesi hoitoon Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Kiireellisen hoidon saavat kaikki ilman hoito-oikeustodistusta.


Hoito-oikeustodistuksia on useita erilaisia ja niiden käyttötarkoitus vaihtelee. Esitä hoito-oikeustodistus hoidonantajalle, kun tulet hoitoon. Todistuksen tulee olla voimassa hoidon antamishetkellä.

Äkillinen sairastuminen

Jos sairastut äkillisesti tilapäisen Suomessa oleskelusi aikana (esimerkiksi lomamatkalla) tai tarvitset hoitoa pitkäaikaissairauden tai raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit osoittaa oikeutesi hoitoon

  • eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (EHIC)
  • eurooppalaisen sairaanhoitokortin väliaikaisesti korvaavalla todistuksella
  • passilla tai henkilöllisyystodistuksella, jos asut toisessa Pohjoismaassa
  • passilla, jonka on myöntänyt Yhdistynyt kuningaskunta tai Australia. Australiasta tulevan passissa tulee olla merkintä rajoittamattomasta asumisoikeudesta Australiassa.
  • Todistuksella oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa, jonka on myöntänyt Kela.

Jos asut toisessa Pohjoismaassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Australiassa, myös vakituisen asuinosoitteesi tulee olla kyseisessä maassa, jotta voit saada hoidon samalla asiakasmaksulla kuin Suomessa asuva. Kerro osoitteesi hoidonantajalle.

Hoitoon hakeutuminen

Voit hakeutua hoitoon Suomen julkiseen terveydenhuoltoon, jos asut toisessa EU-maassa. Edellytyksenä on, että jokin EU-maa vastaa sairaanhoitosi kustannuksista. Suomen yksityiseen terveydenhuoltoon voit hakeutua riippumatta siitä, missä asut tai olet sairausvakuutettu.

Jos hakeudut hoitoon Suomeen, vastaat yleensä itse hoidosta aiheutuneista kustannuksista. Et joudu itse maksamaan hoitokustannuksia, jos olet saanut hoitoa varten asuinmaasi myöntämän ennakkoluvan (lomake S2). Ennakkoluvassa on yleensä määritelty hoidonantajan lisäksi luvan voimassaoloaika ja hoito, jonka kustannukset lupa kattaa.

Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa

Voit saada hoitoa julkisessa terveydenhuollossa myös Kelan myöntämällä todistuksella oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa.

Todistuksessa oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa on määritelty, minkä laajuiseen hoitoon sinulla on oikeus Suomen julkisessa terveydenhuollossa ja onko sinulla oikeus Kelan sairaanhoitokorvauksiin. Todistuksella myös vahvistetaan sinulta laskutettavan asiakasmaksun määrä ja julkisen terveydenhuollon mahdollisuus hakea hoitokustannuksiin korvauksia valtiolta.

Voit saada todistuksen esimerkiksi silloin, jos työskentelet, mutta et asu Suomessa. Todistus on maksuton.

Jos hoito-oikeustodistusta ei ole

Jos sinulla ei ole hoito-oikeustodistusta, yritä ensisijaisesti itse hankkia tarvittava hoito-oikeustodistus tai sen korvaava todistus omasta sairausvakuutuslaitoksestasi tai siltä viranomaiselta, joka vastaa sairaanhoitosi kustannuksista.

Jos sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai jos korttisi on kadonnut, saat kortin korvaavan todistuksen omasta sairausvakuutuslaitoksestasi.

Tarvittaessa voit pyytää Kelaa selvittämään hoito-oikeustodistuksesi saamista ulkomailta. Myös hoidonantajasi voi tehdä pyynnön puolestasi.

  • Ota yhteys Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen, +358 20 634 0200 (palvelu arkisin klo 9–16 suomeksi ja englanniksi) ja +358 20 634 0300 (palvelu arkisin klo 9–16 ruotsiksi)
  • Hoidonantajasi voi ottaa yhteyden Kelan kansainvälisten asioiden keskuksen numeroon +358 20 635 1808 (arkisin klo 9–16).

Jos sinulla ei ole hoito-oikeustodistusta tai sitä ei saada hankittua, hoidonantaja yleensä laskuttaa sinulta hoidostasi aiheutuneet todelliset kustannukset.