Passi ja henkilöllisyys­todistus

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa Suomen julkisessa terveydenhuollossa tilapäisen Suomessa oleskelusi aikana, kun esität hoidonantajalle toisen Pohjoismaan, Yhdistyneen kuningaskunnan tai Australian passin. Passin tulee olla voimassa hoidon antamishetkellä. Lisäsi vakituisen asuinosoitteesi tulee olla toisessa Pohjoismaassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Australiassa.


Toisessa Pohjoismaassa tai Australiassa vakituisesti asuva muun maan kansalainen voi osoittaa oikeutensa hoitoon myös muun maan myöntämällä passilla. Australiasta tulevan passista tulee ilmetä rajoittamaton asumisoikeus Australiassa.

Jos asut vakituisesti Yhdistyneen kuningaskunnan kanaalisaarilla (Man, Guernsey, Alderney, Herm, Jethou, Sark ja Jersey), sinulla ei ole oikeutta lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon tilapäisen Suomessa oleskelusi aikana, koska saaret eivät kuulu Euroopan Unioniin. Kanaalisaarten passilla ei siten voi osoittaa oikeuttaan hoitoon Suomessa.

Henkilöllisyystodistus hoito-oikeustodistuksena

Jos asut vakituisesti toisessa Pohjoismaassa, voit osoittaa oikeutesi lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon myös asuinmaassasi hyväksytyllä henkilöllisyystodistuksella, kun oleskelet Suomessa tilapäisesti. Saat hoidon samalla asiakasmaksulla kuin Suomessa asuvat, kun esität hoidonantajalle esimerkiksi

  • EU-standardien mukaisen ajokortin
  • verottajan myöntämän kortin
  • kuvallisen pankkikortin
  • sairausvakuutuskortin.