Jos muutat EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Australiasta tilapäisesti Suomeen, sinulla on oikeus lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon julkisessa terveydenhuollossa. Muista maista tilapäisesti muuttavilla on oikeus kiireelliseen hoitoon. Jos muutat Suomeen vakinaisesti, olet oikeutettu hoitoon samalla tavalla kuin paikalliset.

Muutatko Suomeen tilapäisesti?

Saat julkisessa terveydenhuollossa kiireellistä hoitoa, jos tarvitset hoitoa tilapäisen Suomessa oleskelusi aikana. Jos olet tullut Suomeen toisesta EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Australiasta, voit saada myös muuta lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit aina käyttää myös Suomen yksityisen terveydenhuollon palveluja, jolloin maksat itse hoitokustannukset.

Jos tulet Suomeen tilapäisesti ja et oleskelusi aikana opiskele, työskentele tai ole eläkkeellä, lue hoito-oikeuksistasi osiossa sairastuminen Suomessa matkaillessa.

Muutatko Suomeen vakinaisesti?

Kaikilla Suomessa vakinaisesti asuvilla on oikeus käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja. Maistraatti kirjaa kotikunnan väestötietojärjestelmään. Kotikuntasi järjestää sinulle julkisen terveydenhuollon palvelut, mutta voit valita palvelut myös kotikuntasi ulkopuolelta.

Suomessa asuva on yleensä myös sairausvakuutettu Suomessa ja saa Kelasta sairaanhoitokorvauksia yksityisen terveydenhuollon, lääkkeiden sekä matkojen kustannuksiin.

Kun muutat vakituisesti Suomeen asumaan, toimi seuraavasti:

  1. Tee muuttoilmoitus maistraattiin ja ilmoita muutostasi myös entiseen asuinmaahasi
  2. Jos et ole aiemmin hakenut etuuksia tai Kela-korttia, ja olet muuttanut Suomeen, tee etuus- tai Kela-korttihakemuksen lisäksi ilmoitus Suomeen muutosta.

Muuttosi tarkoitus vaikuttaa hoito-oikeuksiisi

Jos muutat Suomeen opiskelijana tai tutkijana, työntekijänä tai eläkeläisenä, on näillä vaikutusta hoito-oikeuksiisi.