Apuväline­kustannukset Suomessa ja ulkomailla

Apuvälinepalvelut ovat kotikuntalaiselle maksuttomia. Ulkomailla voit saada apuvälineen käyttöösi, jos sairastut äkillisesti. Ulkomailla apuvälinepalvelut ovat yleensä maksullisia.


Suomessa hyvinvointialueet vastaavat yleisimmin apuvälineiden luovuttamisesta kunnan asukkaille. Myös Kela, vakuutus- ja työeläkelaitokset, työhallinto ja Valtiokonttori kustantavat vastuullaan olevat apuvälinepalvelut. Suomessa apuvälinepalvelut ovat asiakkaalle yleensä maksuttomia.

Julkisen terveydenhuollon apuvälinepalvelut ovat kotikuntalaiselle maksuttomia. Et yleensä joudu itse maksamaan myöskään apuvälineen tai sen huollon, korjauksen tai uusimisen kustannuksia. Jos apuvälineen tarve on aiheutunut työtapaturmasta, ammattitaudista, sotilasvammasta, liikennevahingosta tai potilasvahingosta, voidaan lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineestä ja sen sovituksesta, uusimisesta ja huollosta laskuttaa asiakasmaksu.

Apuvälinekustannukset ulkomailla

Ulkomailla vastaat yleensä itse kaikista apuvälineeseen tai sen käyttöön liittyvistä kustannuksista. Käytännöt apuvälineiden toimittamiselle ulkomailla vaihtelevat maakohtaisesti. Kela ei korvaa asiakkaalle apuvälineistä aiheutuvia kustannuksia.

Jos saat hoitoa toisessa EU- tai Eta-maassa, Isossa-Britanniassa tai Sveitsissä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit saada hoidonantajalta tarvitsemasi apuvälineen käyttöön osana hoitoa. Tällöin et yleensä joudu itse maksamaan apuvälineen kustannuksia, vaan ne laskutetaan kortin perusteella osana hoitokustannuksiasi.

Kela tai julkinen terveydenhuolto eivät korvaa apuvälineestä tai sen hankinnasta, käytöstä, huollosta tai korjauksesta ulkomailla aiheutuvia kustannuksia.