Matkojen korvaaminen, kun hakeudut hoitoon ulkomaille

Jos hakeudut toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin käyttämään terveyspalveluja, Kela korvaa matkakustannuksiasi samalla tavalla kuin jos olisit valinnut hoitopaikan Suomessa. Matka korvataan asuinpaikastasi lähimpään terveyskeskukseen tai yliopistosairaalaan.


Jos hakeudut muualle kuin EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin käyttämään terveyspalveluja, matkakustannuksia ei korvata.

Hae korvausta matkakustannuksiin Kelasta kuuden kuukauden kuluessa lomakkeella SV 128.

Ennakkoluvalla annettuun hoitoon liittyvät matkat

Jos Kela on myöntänyt sinulle ennakkoluvan toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä annettavaa hoitoa varten, korvataan matkakustannukset jälkikäteen Suomesta hoitopaikkaan asti. Maksat itse matkasta yleensä vain omavastuuosuuden, joka on 25 euroa yhdensuuntaiselta matkalta.

  • Jos hoitopaikkasi on asuinmaasi maantieteellinen naapurimaa, korvataan alle kuusi tuntia kestävän matkan matkakustannukset halvimman matkustustavan mukaisesti. Jos matkustusaika halvimmalla kulkuneuvolla kestää yli kuusi tuntia, Kela korvaa myös muilla kulkuneuvoilla tehdyt matkat.
  • Jos kyse ei ole maantieteellisestä naapurimaasta, korvataan millä tahansa kulkuneuvolla tehdyt matkat.
  • Jos sairautesi, vaikea vamma tai liikenneolosuhteet edellyttävät erityisajoneuvon käyttöä, kuten taksia, ambulanssia, ambulanssilentoa tai -helikopteria, Kela korvaa aiheutuneet kustannukset lääkärinlausunnon perusteella.