Jos sairastut muualla kuin Euroopassa

Oikeutesi hoitoon muualla kuin EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Australiassa perustuu kohdemaan lainsäädäntöön ja joudut yleensä itse maksamaan hoidostasi aiheutuneet kustannukset.


Sinulla ei automaattisesti ole oikeutta sairaanhoitoon näissä maissa. Vastaat yleensä myös itse kaikista hoidosta aiheutuneista kustannuksista, joten yksityisen vakuutuksen ottaminen on suositeltavaa. Et voi saada hoitoa tai osoittaa oikeuttasi hoitoon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla muissa kuin EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä.

Hoito annetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädännön ja terveydenhuoltojärjestelmän mukaisesti. Lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö päättää sinulle annettavasta hoidosta, hoitotoimenpiteistä ja hoidon laajuudesta.

Jos olet saanut hoitoa muualla kuin EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden pahenemisen tai raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea Kelasta korvausta jälkikäteen lomakkeella SV 128.

Australia

Suomen ja Australian kahdenvälisen sosiaaliturvasopimuksen perusteella voit saada tilapäisen Australiassa oleskelun aikana välitöntä hoitoa maan julkisessa terveydenhuollossa. Saat hoitoa mihin tahansa sairauteen, joka edellyttää välitöntä lääketieteellistä hoitoa.

Saat hoidon joko ilmaiseksi tai samalla hinnalla kuin paikalliset asukkaat, kun esität Kela-kortin ja passin Australian julkisessa terveydenhuollossa.