Apuvälineet ulkomailla

Jos sairastut matkan aikana ja tarvitset apuvälinettä, saat sen yleensä hoidonantajalta. Apuvälineestä voi tällöin tulla sinulle kustannuksia. Jos muutat ulkomaille, voit yleensä ottaa Suomessa sinulle myönnetyn apuvälineen mukaasi. Jos tarvitset muuttosi jälkeen uuden apuvälineen, voit hankkia sen uudesta asuinmaastasi tai tietyissä tilanteissa myös Suomesta.


Jos sairastut matkan aikana ja tarvitset apuvälinettä, saat sen yleensä hoidonantajalta

Jos sairastut ulkomailla ja saat kiireellistä tai muuta lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, voit saada apuvälineen käyttöösi hoidonantajalta. Mailla on hyvin erilaisia käytäntöjä apuvälineiden hankinnassa ja luovutuksessa. Osassa maita apuvälineen saaminen on osa hoitoa, yleensä esimerkiksi Pohjoismaissa saat kyynärsauvat käyttöösi suoraan hoidonantajalta. Joissakin maissa joudut ostamaan tai vuokraamaan maksua vastaan apuvälineen käyttöösi.

Jos muutat toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin

Jos muutat toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin, voit ottaa käytössäsi olevat apuvälineet mukaasi. Sovi apuvälineen huollosta uuden asuinmaasi kanssa. Oikeutesi huollattaa tai saada uusia apuvälineitä Suomesta perustuu yleensä maistraatin tekemään kotikuntaa koskevaan kirjaukseen.

 • Jos sinulla on Suomessa kotikunta tai jos Suomi vastaa hoitokustannuksistasi muuttosi jälkeen, voit huollattaa, korjauttaa tai uusia käytössäsi olevaa apuvälinettä julkisessa terveydenhuollossa Suomessa ollessasi. Vastaat apuvälineen Suomeen tuonnin kustannuksista itse. Jos tarvitset uuden apuvälineen, voit hakea sitä joko uudesta asuinmaastasi tai Suomen julkisesta terveydenhuollosta. Jos haluat uuden apuvälineen Suomesta, vastaat itse sen kuljetuskustannuksista.
 • Jos sinulla ei ole Suomessa kotikuntaa, eikä Suomi vastaa hoitokustannuksistasi muuton jälkeen, et voi huollattaa, korjauttaa tai uusia käytössäsi olevaa apuvälinettä Suomessa. Voit kuitenkin ottaa apuvälineen mukaasi ulkomaille. Jos tarvitset muuttosi jälkeen uuden apuvälineen, on sinun selvitettävä sen saantimahdollisuudet uudesta asuinmaastasi.

Yleensä voit saada tarvitsemasi apuvälineen myös uudesta asuinmaastasi. Apuvälineitä myönnetään kohdemaan lainsäädännön mukaisesti. Kohdemaan sairausvakuutuslaitos tai muu terveydenhuollosta vastaava viranomainen osaa yleensä parhaiten antaa lisätietoja apuvälineiden saamisesta ja hankinnasta.

Jos muutat muualle kuin toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin

Jos muutat Suomesta muualle, kuin EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin, voit ottaa käytössäsi olevat apuvälineet mukaasi. Oikeutesi huollattaa tai saada uusia apuvälineitä Suomen julkisesta terveydenhuollosta perustuu yleensä maistraatin tekemään kotikuntaa koskevaan kirjaukseen.

 •  Jos sinulla on Suomessa kotikunta, voit huollattaa, korjauttaa tai uusia käytössäsi olevaa apuvälinettä julkisessa terveydenhuollossa Suomessa ollessasi. Jos tarvitset uuden apuvälineen, voit hakea sitä joko uudesta asuinmaastasi tai Suomen julkisesta terveydenhuollosta. Jos haluat uuden apuvälineen Suomesta, vastaat itse sen kuljetuskustannuksista.
 • Jos sinulla ei ole Suomessa kotikuntaa, et voi huollattaa käytössäsi olevaa apuvälinettä Suomessa. Voit kuitenkin ottaa apuvälineen mukaasi ulkomaille. Jos tarvitset muuttosi jälkeen uuden apuvälineen, on sinun selvitettävä sen saantimahdollisuudet uudesta asuinmaastasi.

Jos sinulla ei ole muuton jälkeen kotikuntaa Suomessa ja muutat asumaan Suomesta muualle kuin EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin, oikeutesi uusien apuvälineiden saamiseen Suomesta päättyy. Voit saada tarvitsemasi apuvälineet käyttöösi kohdemaan lainsäädännön tai yksityisvakuutuksen perusteella tai omalla kustannuksellasi.

Jos sinulle on myönnetty apuväline, mutta et ole ehtinyt saada sitä ennen muuttoasi

Säilytät oikeutesi saada apuväline käyttöösi Suomen julkisesta terveydenhuollosta, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät

 • muutat toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin
 • olet saanut Suomessa päätöksen apuvälineen saamisesta
 • apuvälinettä ei ole muuttohetkellä vielä luovutettu käyttöösi.

Tällaisia apuvälineitä ovat ainakin

Proteesit

 • ortopediset proteesit
 • näönhuollon apuvälineet, esimerkiksi silmäproteesit
 • hammasproteesit (kiinteät ja irrotettavat)

Merkittävät apuvälineet

 • pyörätuolit, ortoosit, jalkineet sekä muut liikkumisen, seisomisen ja istumisen apuvälineet
 • piilolinssit sekä suurentavat ja luuppilasit
 • kuulonhuollon ja kommunikoinnin apuvälineet
 • nebulisaattorit
 • suuontelon tukeproteesit
 • hampaiden oikomiskojeet.

Jos apuvälineesi rikkoutuu ulkomailla, vastaat itse sen korjauksesta

Jos apuvälineesi rikkoutuu ulkomailla, sinun on itse huolehdittava sen korjauksesta. Suomalaisviranomaiset eivät yleensä korvaa ulkomailla aiheutuneita apuvälineiden huolto- tai korjauskuluja, eivätkä ne järjestä korjausta ulkomailla. Suomalaisviranomaisilla ei myöskään ole velvollisuutta toimittaa sinulle uutta apuvälinettä ulkomaille. Jos sinulla on oikeus apuvälineeseen Suomessa ja haluat uuden apuvälineen Suomesta rikkoutuneen tilalle, vastaat itse apuvälineen toimittamisen järjestelyistä ja kuljetuskustannuksista.