Bulgaria

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Äkillinen sairastuminen

Tietoa sairaanhoidon korvauksista saat Bulgarian kansallisesta sairausvakuutuskassasta (The National Health Insurance Fund, NHIF). Kassan alueellisten yksiköiden (RHIF, 28 kappaletta) yhteystiedot ja tietoa paikallisista hoitokäytännöistä on englanniksi kassan verkkosivuilla.

Sairaanhoitopalvelun tarjoajalla on oltava sopimus kansallisen sairausvakuutuskassan kanssa. Hoitoon mennessä on alkuperäisen eurooppalaisen sairaanhoitokortin ohella hyvä pitää mukana kortista otettuja paperikopioita, jotka voit antaa hoitohenkilökunnalle.

Julkisen puolen terveydenhuollon saatavuus Bulgariassa vaihtelee. Maaseudulla lääkäri- ja sairaalapalveluja on saatavilla rajallisemmin kuin suuremmissa kaupungeissa.

Bulgariassa on myös yksityisiä sairaanhoitopalveluja. Jos hakeudut yksityiseen hoitoon, maksat kaikki kulut itse. Huomaa, että Bulgarian vuoristoalueiden matkakohteissa tarvittava ensiapu ja kuljetus eivät kuulu julkisen terveydenhuollon piiriin. Näillä alueilla sattuneiden onnettomuuksien sairaanhoitokulut maksat itse.

Lääkäri

Hakeudu yleislääkärille, jolla on sopimus kansallisen sairausvakuutuskassan kanssa. Useimmilla eli noin 90 prosentilla lääkäreistä on sopimus, mutta asia kannattaa varmistaa ennen vastaanotolle menoa. Voit kysyä sairausvakuutuskassan toimistosta lääkäreiden yhteystietoja. Näytä vastaanotolla eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistus. Näin maksat hoidosta ainoastaan kuluttajaveromaksun, joka on 1 prosentti Bulgarian minimipalkasta (heinäkuussa 2014 maksu oli 2,90 Bulgarian levaa).

  • Erikoislääkärille pääset yleislääkärin antamalla lähetteellä. Maksat hoidosta kuluttajaveromaksun. Jos menet erikoislääkärille ilman lähetettä, joudut maksamaan hoidosta täyden hinnan.
  • Laboratoriokokeista maksu on joko 2 Bulgarian levaa tai kuluttajaveron (1 prosentti Bulgarian minimipalkasta) verran.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärille voit mennä suoraan. Kun lääkärilläsi on sopimus kansallisen sairauskassan kanssa ja esität eurooppalaisen sairaanhoitokortin sekä henkilötodistuksen, saat NHIF:n korvaamat hoidot omavastuumaksun hinnalla. Maksusi suuruus riippuu toimenpiteestä.

Lääkkeet

Jos lääkärisi kirjoittaa lääkemääräyksen reseptikaavakkeelle nro 5, nouda lääkkeet apteekista, jolla on sopimus sairauskassan kanssa. Kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokortin ja henkilötodistuksen, saat lääkkeet joko ilmaiseksi tai osittain alennetulla maksulla. Korvaus vaihtelee Bulgarian lainsäädännön mukaan. Voit kysyä jo etukäteen lääkäriltäsi paljonko saat korvausta apteekissa. Jos saat muunlaisen reseptin kuin nro 5, lääkkeesi ei kuulu korvattavien joukkoon. Nämä lääkkeet voit hakea mistä tahansa apteekista.

Sairaalahoito

Sairaalahoitoon pääsee lääkärin antamalla lähetteellä. Mene sairaalaan, jolla on sopimus kansallisen sairausvakuutuskassan kanssa. Esitä vastaanotossa lähete, eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistus. Tällöin maksat laitoshoidosta vain kuluttajaveromaksun ja mahdollisesti erillisiä maksuja hoitotarvikkeista. Päiväkohtaisesti maksettava kuluttajavero on 2 prosenttia Bulgarian minimipalkasta (heinäkuussa 2014 maksu oli 5,80 Bulgarian levaa). Jos kalenterivuoden aikana kertyy yli 10 sairaalahoitopäivää, veroa ei peritä enää 10. päivän jälkeen. Sairaalahoitoon sisältyy kaksi ilmaista jälkitarkastusta sairaalasta kotiuttamisen jälkeen.

Ambulanssikuljetus hätätapauksen yhteydessä on ilmainen. Ambulanssin voit tilata soittamalla numeroon 150.

Jos joudut maksamaan kaikki kustannukset itse

Jos joudut maksamaan täyden hinnan sellaisesta paikallisen julkisen terveydenhuollon hoidosta, josta olisi kuulunut saada korvaus eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit hakea korvauksia jälkikäteen. Korvausta voit hakea joko kohdemaan sairausvakuutuslaitoksesta tai Kelasta lomakkeella SV 128.