Chile

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 131.


Sosiaaliturvasopimus

Chilen ja Suomen välinen sosiaaliturvasopimus koskee kansan- ja perhe-eläkettä sekä eläkeläisten sairaanhoitoa. Sopimuksen mukaan henkilö, joka saa eläkettä Suomesta tai Chilestä ja asuu toisen sopimusosapuolen alueella, on oikeutettu sairaanhoitoon samoin ehdoin kuin asuinmaan lainsäädännön piiriin kuuluvat eläkeläiset. Muut tilapäisesti maassa olevat ryhmät, kuten turistit, eivät ole oikeutettuja sairaanhoitoetuuksiin Chilessä.

Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Chilessä on sekä julkinen että yksityinen terveydenhuollon järjestelmä. Julkiset sairaalat ovat usein varustetasoltaan heikkoja. Lääkärit ovat kuitenkin ammattitaitoisia ja korkeasti koulutettuja. Samat lääkärit työskentelevät usein osaksi julkisella ja osaksi yksityisellä puolella. Yksityiset klinikat ja sairaalat Santiagossa ovat korkeatasoisia. Matkustaessasi Chileen sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus.

Santiagon kaksi suurinta yksityistä sairaalaa ovat Clinica Alemana ja Clinica Las Condes. Molemmissa sairaaloissa on osasto kansainvälisille potilaille. Sairaanhoito yksityisissä laitoksissa on kallista. Suurimmat sairaalat hyväksyvät luottokortin, mutta usein maksu on hoidettava käteisellä.

Hammashoito ja lääkkeet

Hammashoito on Chilessä laadukasta ja usein jonkun verran edullisempaa kuin Suomessa. Paikallisten lääkäreiden määräämiä reseptilääkkeitä sekä ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä on laajalti saatavissa apteekeista.

Lähteet: Suomen suurlähetystö Santiago, U.S. Department of State: A service of the Bureau of Consular Affairs.