Japani

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 119. Puheluun vastataan japaniksi, mutta voit pyytää englanninkielistä palvelua.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Japanin kansallinen sairausvakuutusjärjestelmä kattaa koko väestön. Yleisesti ottaen terveydenhuolto on korkeatasoista. Japanissa on sekä klinikoita että sairaaloita. Klinikoita on monenlaisia ja yhden lääkärin vastaanottojakin kutsutaan klinikoiksi. Klinikat ovat usein erikoistuneita johonkin tiettyyn lääketieteen alaan. Vakuutettu voi itse valita, minkä klinikan ja sairaalan palveluja käyttää. Hinnat ovat samat kaikissa yksiköissä. Sinun kannattaa tarkistaa klinikoiden aukioloajat ennen paikalle lähtemistä, sillä varsinkin pienillä klinikoilla ne saattavat olla epäsäännöllisiä.

Sairastuessa tulee yleensä ensin kääntyä klinikan puoleen. Lääkäriltä saat tarvittaessa lähetteen sairaalaan. Lääkkeitä ja apteekin niin kutsuttua käsikauppatavaraa, kuten särkylääkkeitä ja sidetarpeita, myydään sekä apteekeissa että käsikaupan liikkeissä. Reseptilääkkeitä saat ainoastaan apteekeista. Lääkkeistä voit saada korvausta vain jos olet sairausvakuutettu Japanissa.

Japanissa tilapäisesti eli alle vuoden ajan oleskelevat eivät ole kansallisen sairausvakuutuksen piirissä. Tällöin edellytetään ennen hoidon aloittamista useimmiten etukäteismaksua kokonaisuudessaan tai vakuutusyhtiön maksusitoumusta.

Ulkomaalaisille suunnatut terveydenhuollon palvelut ovat korkeatasoisia. Hinnat ovat verrattain korkeita. Useat yleis- ja erikoislääkärit Tokiossa ovat keskittyneet ulkomaalaisten potilaiden hoitoon. Suomen Tokion suurlähetystöstä voit pyytää luettelon näistä hoitopaikoista. Suurten kaupunkien ulkopuolella ei ole erikoistuttu ulkomaalaisten hoitoon yhtä laajalti eikä henkilökunta puhu aina englantia. Matkustaessasi Japaniin sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Erityisesti kotimaahan kuljettaminen sairas- ja kuolemantapauksissa on erittäin kallista ja vaikea järjestää ilman yksityistä matkavakuutusta.

Tokion kaupunki ylläpitää puhelinpalvelua Tokyo Metropolitan Medical Institution Information Himawari. Numerosta 03 5285 8181 (ulkomailta +81 3 5285 8181) saat tietoa terveyspalvelujen tarjoajista Tokion alueella ja sairausvakuutusjärjestelmästä. Numero palvelee päivittäin klo 9–20 muun muassa englannin kielellä. Operaattori etsii klinikan, joka täyttää vaatimuksesi ja soittaa sitten takaisin. Päivittäin klo 17–20 palvelevasta numerosta 03 5285 8185 saat puolestaan tulkkausapua, jos olet joutunut sairaalahoitoon ja kieliongelmat vaikeuttavat hoitoa. Palvelun verkkosivuilla voit myös etsiä sairaaloiden ja klinikoiden yhteystietoja.

Lähteet: Ulkoasiainministeriö, Suomen suurlähetystö, Tokio, Japanin sosiaali- ja terveysministeriö, U.S. Department of State: A service of the Bureau of Consular Affairs, Tokyo Metropolitan Medical Institution Information Himawari