Kreikka

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112 tai 166.


Äkillinen sairastuminen

Kreikassa sairaanhoidon korvauksista vastaa yleinen sosiaalivakuutuslaitos Idryma Koinonikon Asfaliseon – Eniaio Tameio Asfalisis Misthoton eli IKA-ETAM. IKA-ETAM:n palvelunumero on Kreikasta soitettaessa 5200 555 64, ulkomailta ja suomalaisesta liittymästä soitettaessa +30 21 5200 555 64.

Kannattaa varautua siihen, että IKA:n toimistoissa, lääkärien vastaanotoilla ja sairaaloissa saattaa joutua jonottamaan pitkään, eikä niissä välttämättä ole yhtä kattavia palveluja kuin joissakin muissa EU- tai Eta-maissa. On myös hyvä huomata, että syrjäisillä seuduilla, kuten pienemmillä saarilla, IKA-ETAM:n alaisiin palveluihin saattaa olla pitkä matka. Jos tällaisissa tapauksissa hakeudut hoitoon yksityiselle puolelle, voit Suomeen palattuasi hakea kuluihisi korvausta Kelasta.

Huomaathan lisäksi, että Kreikan julkishallinnon säästötoimenpiteet ja rakennemuutokset koskevat myös julkista terveydenhuoltoa. Siksi esimerkiksi voimassa olevat korvausprosentit tai palveluiden hinnat kannattaa varmistaa paikallisilta viranomaisilta.

Lääkäri

Paikallisesta IKA-ETAM:n toimistosta voit pyytää yhteystiedot IKA-ETAM:n järjestelmään kuuluvien lääkäreiden tai hammaslääkäreiden vastaanotolle. Lääkäriin mennessäsi saat hoidon maksutta, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Myös tarvittava hammashoito on pääsääntöisesti maksutonta. Lisätutkimuksista, kuten röntgenkuvauksesta ja laboratoriotesteistä, voit joutua kuitenkin usein maksamaan erilliset maksut. Erikoislääkärillä käymiseen et välttämättä tarvitse yleislääkärin lähetettä, mutta jonot voivat olla hyvinkin pitkiä.

Lääkkeet

Nouda IKA-ETAM:n lääkärin määräämät reseptilääkkeet apteekista viiden työpäivän sisällä määräyksen kirjoittamisesta. Esitä reseptin lisäksi eurooppalainen sairaanhoitokorttisi apteekissa. Näin maksat omavastuumaksuna 25 prosenttia lääkkeen hinnasta. Jotkut henkilöryhmät, kuten pitkäaikaissairaat ja raskaana olevat naiset, saavat lääkkeet maksutta.

Jos joudut maksamaan lääkkeestä täyden hinnan, voit Kreikassa ollessasi hakea korvausta jälkikäteen IKA-ETAM:n toimistosta. Huolehdi, että apteekissa saat kuittien lisäksi lääkemääräyksesi takaisin. Siirrä lääkepakkausten mukana tulleet tarralipukkeet lääkemääräykseen, niin voit tositteiden perusteella hakea korvausta.

Sairaalahoito

Yleensä lääkäri antaa lähetteen sairaalahoitoon. Samalla voit pyytää, että saat IKA-ETAM:n maksusitoumuksen hoitokulujesi kattamiseksi. Jos sinulla ei ole maksusitoumusta, pyydä, että sairaalasta otetaan yhteyttä IKA-ETAM:n toimistoon. Esitä sairaalan vastaanotossa eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistus tai passi. Näin hoidon tulisi olla maksutonta.

Hätätapauksessa voit mennä myös suoraan julkiseen sairaalan tai IKA-ETAM:n sopimussairaalan ensiapuyksikköön. Ensiapu ja akuutti sairaanhoito on aina maksutonta.

Jos sinut hätätapauksen yhteydessä viedään yksityiseen sairaalaan tai klinikalle, näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja pyydä, että kolmen päivän sisällä tapahtumasta otetaan yhteyttä IKA-ETAM:iin. IKA-ETAM:n tulee hyväksyä ensiapuhoitosi lääketieteellinen välttämättömyys. Maksat tällöin hoidon ensin itse, mutta voit Kreikassa ollessasi kuuden kuukauden sisällä hakea kuittien perusteella korvausta IKA-ETAM:sta. Hoidon hinnasta korvataan samansuuruinen osuus kuin IKA-ETAM:n hoitopaikan vastaavasta hoidosta korvattaisiin.

Hätätilanteissa ambulanssikuljetus julkiseen sairaalaan on yleensä maksutonta. Sinulta voidaan kuitenkin veloittaa pieni asiakasmaksu.

Lentoambulanssikuljetukset ovat maksuttomia, ja niistä vastaa kansallinen hätäapukeskus EKAV.

Jos joudut maksamaan kaikki kustannukset itse

Jos joudut maksamaan täyden hinnan sellaisesta paikallisen julkisen terveydenhuollon hoidosta, josta olisi kuulunut saada korvaus eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit hakea korvauksia jälkikäteen. Korvausta voit hakea joko kohdemaan sairausvakuutuslaitoksesta tai Kelasta lomakkeella SV 128.