Kuuba

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 104.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Terveydenhoito on Kuubassa yleisesti ottaen laadukasta ja henkilökunta on asiantuntevaa. Sairaaloiden vuodepaikoista, tavallisista lääkkeistä ja muista tarvikkeista on kuitenkin usein pulaa. Apteekeista ei välttämättä saa kaikkia tarvittavia lääkkeitä.

Matkavakuutus on pakollinen Kuubaan matkustettaessa. Maahanpääsyn edellytyksenä on, että vakuutus kattaa mahdolliset lääkäri-, lääke- ja sairaalakulut. Kaikenkattavan matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Ulkomaalaisten hoito on pyritty kanavoimaan vain tiettyihin yksikköihin. Asistur-palvelun kautta saat lääkäripalveluja ja hoitoa sekä opastusta vakavissa sairas- ja onnettomuustilanteissa.

Joissakin turistikohteiden hotelleissa on omat lääkärinpalvelut. Kansainväliset Servimed-klinikat tarjoavat kiireellistä hoitoa. Klinikoita on turistikohteissa eri puolilla saarta. Esimerkiksi Guardalavacan kansainvälinen klinikka päivystää ympäri vuorokauden. Cira Garcia Hospital puolestaan tarjoaa sairaalahoitoa ulkomaalaisille potilaille Havannassa.

Lääkärimaksut, klinikalla käynnit sekä lääkkeet maksetaan yleensä käteisellä. Säilytä kaikki saamasi kuitit. Korvausta voit anoa jälkikäteen omalta vakuutusyhtiöltäsi kuitteja vastaan.

Vakavissa ja kalliita hoitoja vaativissa sairaus- tai onnettomuustapauksissa kannattaa ottaa yhteys omaan vakuutusyhtiöön, jotta hoidon maksaja saadaan vahvistettua. Vakuutusyhtiö yleensä tekee maksusitoumuksen ja koordinoi avun Asisturin kautta.

Lääkkeet

Apteekit ovat Kuubassa yleensä pieniä, ja lääkevalikoima vaihtelee. On mahdollista, että yleisimpiäkin lääkkeitä on saatavilla ainoastaan sairaaloissa. On suositeltavaa, että Kuubaan matkustaessasi otat mukaan kaikki matkan aikana tarvitsemasi lääkkeet. Huomioi myös, että Kuuban apteekeissa käytännöt vaihtelevat sen suhteen, tarvitaanko lääkkeen ostamiseksi lääkärin resepti.

Lähteet: Suomen suurlähetystö, Mexico, U.S. Department of State: A service of the Bureau of Consular Affairs, Foreign Affairs and International Trade Canada.