Kypros

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 199 tai 112.


Äkillinen sairastuminen

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat hoitoa Kyproksen valtiolliseen terveydenhuoltoon kuuluvissa hoitopaikoissa. Tietoa terveyspalveluista saat Kyproksen terveysministeriöstä englanniksi ja kreikaksi. Sivulta löytyvät myös terveyspalveluiden yhteystiedot.

Kyproksella on myös yksityisiä lääkäreitä ja hoitopaikkoja. Jos menet hoitoon yksityiselle puolelle, sinun on maksettava kaikki hoitokulut itse. Poikkeuksena on tilanne, jossa olet saanut lähetteen terveyslautakunnalta sellaiseen yksityishoitoon, jota ei valtion hoitopaikoissa ole saatavana.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on voimassa vain Kyproksen tasavallan kreikankielisessä osassa, mutta ei turkkilaisella alueella saaren pohjoisosassa. Jos matkustat Kyproksen pohjoisosiin, muista ottaa yksityinen matkavakuutus.

Lääkäri

Hakeudu yleislääkärille valtiollisen järjestelmän hoitopaikkaan ja näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi sekä henkilötodistuksesi. Erikoislääkärille päästäksesi tarvitset lähetteen valtiollisen järjestelmän yleislääkäriltä.

Hoidosta maksat omavastuumaksun, joka on yleislääkärillä 15 euroa ja erikoislääkärillä 30 euroa. Laboratoriokokeista ja jatkotutkimuksista, kuten röntgen, on maksettava erilliset lisämaksut. Tietyt erityisryhmät, esimerkiksi opiskelijat ja pitkäaikaissairaat, saavat hoidon maksutta tai alennetuin hinnoin.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärinhoitoa ei yleensä korvata, joten maksat Kyproksella kaikki kulut itse. Jotkut erityisryhmät, kuten yli 65-vuotiaat, työkyvyttömyyseläkeläiset ja kroonisesti sairaat, saavat kuitenkin julkisen puolen hammaslääkärin hoidon alennetuin hinnoin tai maksutta.

Sairaalahoito

Sairaalahoitoon pääset lääkärin lähetteellä. Kiireellisen hoidon tarpeessa voit mennä myös valtiollisen sairaalan ensiapuyksikköön. Esitä mahdollisen lähetteen lisäksi eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistus.

Ensiapupoliklinikalla kaikki potilaat maksavat 10 euron suuruisen omavastuuosuuden riippumatta siitä, minkälaista hoitoa heille on annettu. Sairaalamaksuista alennusta saavat muun muassa yli 65-vuotiaat, työkyvyttömyyseläkeläiset ja kroonisesti sairaat.

Lääkkeet

Julkisen puolen lääkärin määräämistä lääkkeistä voit saada osittaista korvausta, kun viet reseptin järjestelmään kuuluvaan apteekkiin ja esität eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi sekä henkilötodistuksesi. Muun muassa yli 65-vuotiaat, työkyvyttömyyseläkeläiset ja kroonisesti sairaat henkilöt saavat 50 prosentin korvauksen.

Kuljetus ambulanssilla välttämättömän sairaanhoidon saamiseksi on maksutonta, jos potilaalla on eurooppalainen sairaanhoitokortti ja hoidon antaa julkiseen terveydenhuoltoon kuuluva hoitopaikka.

Jos joudut maksamaan kaikki kustannukset itse

Jos joudut maksamaan täyden hinnan sellaisesta paikallisen julkisen terveydenhuollon hoidosta, josta olisi kuulunut saada korvaus eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit hakea korvauksia jälkikäteen. Korvausta voit hakea joko kohdemaan sairausvakuutuslaitoksesta tai Kelasta lomakkeella SV 128.