Liechtenstein

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112 tai 144.


Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Hakeudu yleislääkärille, jolla on sopimus sairausvakuutuskassojen kanssa. Näytä vastaanotolla eurooppalainen sairaanhoitokorttisi sekä henkilötodistuksesi tai passisi. Hoidosta peritään kiinteä omavastuumaksu, jonka terveysvirasto laskuttaa jälkikäteen. Vuonna 2014 omavastuumaksu oli 67 frangia. Omavastuumaksu kattaa hoitosi ja lääkärikäyntisi yhden kuukauden ajan. Alle 20-vuotiaiden hoito on maksutonta, ja eläkeläiset saavat alennusta puolet maksusta. Voit valita yleislääkärin vapaasti. Erikoislääkärille pääset yleislääkärin lähetteellä.

Muiden kuin sopimuslääkäreiden palkkiot on maksettava kokonaisuudessaan itse ja niistä korvataan jälkikäteen 50 prosenttia.

Hammaslääkäri

Liechtensteinissa ei ole julkisia hammaslääkäripalveluja. Yksityisen hammaslääkärin antamaa hoitoa ei korvata, joten maksat kulut vastaanotolla itse.

Lääkkeet

Lääkkeistä saat 100 prosentin korvauksen, jos lääke kuulu korvattavien listalle. Tämä koskee myös keskenään vaihdettavissa olevia lääkkeitä. Muussa tapauksessa maksat lääkekulusi itse. Esitä apteekissa eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistuksesi.

Sairaalahoito

Liechtensteinissa on vain yksi sairaala Vaduzissa. Sairaalahoitoon pääset yleensä lääkärin lähetteellä, ja Amt für Gesundheitin tulee hyväksyä hoidon antaminen. Esitä sairaalassa lähetteen lisäksi eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistus. Tällöin sinulta peritään 67 Sveitsin frangin omavastuumaksu. Eläkeläisille maksu on 33,50 Sveitsin frangia.

Kiireellisissä sairaustapauksissa voit mennä suoraan sairaalaan. Esitä eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistus mahdollisimman pian sairaalassa ja pyydä ottamaan yhteyttä Amt für Gesundheitiin.

Ambulanssikuljetusten ja lääkintähelikopterin kuluja korvataan tiettyyn summaan asti, jonka ylittävän määrän maksat itse.

Jos joudut maksamaan kaikki kustannukset itse

Jos joudut maksamaan täyden hinnan sellaisesta paikallisen julkisen terveydenhuollon hoidosta, josta olisi kuulunut saada korvaus eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit hakea korvauksia jälkikäteen. Korvausta voit hakea joko kohdemaan sairausvakuutuslaitoksesta tai Kelasta lomakkeella SV 128.