Luxemburg

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Äkillinen sairastuminen

Luxemburgissa on  sairaanhoidon kustannukset on ensin maksettava itse. Tämän jälkeen voit hakea korvausta Luxemburgin kansallisesta sairausvakuutuskassasta, Caisse nationale de santé (CNS). Sillä on useita paikallisia toimipisteitä Luxemburgissa. Yhteystiedot löydät CNS:n verkkosivuilta. Hyödyllistä tietoa terveyden- ja sairaanhoidosta saat myös Luxemburgin ranskankieliseltä terveysportaalilta.

Esitä aina voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokorttisi, kun käytät mitä tahansa terveyspalvelua (lääkäri, sairaala, apteekki). Näin henkilökunta tietää, että hoitoosi tulee soveltaa Luxemburgin virallisia korvaustaksoja.

Lääkäri

Voit mennä valitsemallesi yleis- tai erikoislääkärille. Kaikki lääkärit toimivat CNS:n alaisuudessa. Voit mennä erikoislääkärille suoraan ilman yleislääkärin lähetettä. Kaikilla lääkäreillä on julkinen sairausvakuutussopimus, joten voit hakea hoidosta korvausta Luxemburgissa. Näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistus.

Vastaanotolla maksat hoidon itse. Pyydä kaikista maksuista kuitti, niin voit kääntyä paikallisen CNS:n puoleen ja hakea korvausta. Korvaustaso vaihtelee 80–100 prosentin välillä. Korvausprosentin tasoon vaikuttaa muun muassa se, kuinka mones käyntikerta on kyseessä. Kustannukset voivat olla suurempia vastaanottoaikojen ulkopuolella sekä viikonloppuisin ja pyhäpäivinä.

Hammaslääkäri

Voit valita hammaslääkärin vapaasti. Kaikki hammaslääkärit toimivat CNS:n alaisuudessa. Joihinkin hammashoitoihin tulee olla CNS:n ennakkosuostumus, joten ennen vastaanotolle menoa ota yhteyttä CNS:ään ja kysy, korvataanko hoitosi. Kustannukset korvataan kokonaan 60 euroon asti vuodessa, ja siltä ylittävältä osalta korvataan 88 prosenttia.

Lääkkeet

Voit noutaa lääkärin Luxemburgissa määräämät reseptilääkkeet mistä tahansa apteekista. Näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja säilytä kuitti ostoistasi. Kuittien ja lääkemääräyksen perusteella voit hakea sairauskassasta korvausta. Korvaustaso vaihtelee 0–100 prosentin välillä. Useimmista lääkkeistä korvataan 78 prosenttia. Taso määräytyy sen mukaan, kuinka vakavaan sairauteen lääke on tarkoitettu. Joistakin vähemmän välttämättömistä lääkkeistä ei saa korvausta.

Huomioi, että Luxemburgissa lähes kaikkiin lääkkeisiin tarvitaan resepti (esimerkiksi allergialääkkeet). Joidenkin lääkkeiden hankkiminen edellyttää myös CNS:n hyväksyntää. Varmista lääkäriltä, pitääkö sinun ottaa yhteyttä CNS:ään ennen lääkkeen ostamista.

Sairaalahoito

Lääkäri voi tarvittaessa lähettää sinut sairaalahoitoon. Kaikki Luxemburgin sairaalat kuuluvat CNS:n piiriin. Kun saavut sairaalaan, näytä vastaanotossa lähete, eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistus. Näin CNS maksaa sairaalahoitosi (lääkärin palkkioita lukuun ottamatta) ja sinulta peritään vain omavastuumaksu. Maksu on aikuisille 20,93 euroa vuorokaudelta enintään 30 hoitopäivän ajan yhtä vuotta kohden. Alle 18-vuotiaiden hoito on maksutonta. Jos haluat sairaalassa yksityishuoneen, maksat lisäkustannukset itse. Huomaa, että lääkärin konsultointi ei kuulu hoidon hintaan, joten joudut maksamaan lääkärinpalkkion sairaalassa itse. Voit hakea siitä korvausta samalla tavoin kuin muistakin lääkärinkuluista.

Kaikissa Luxembourgin sairaaloissa ei ole päivystystä virka-ajan ulkopuolella. Sairaalat järjestävät päivystystä kiertävän aikataulun mukaan. Tiedon päivystysvuorossa olevasta sairaalasta löydät sanomalehdistä, apteekeista, lääkäreiden vastaanotoilta sekä kaikkien sairaaloiden ovissa olevista listoista.

Sairaalaan kannattaa ottaa mukaan hoitoa koskevien asiakirjojen lisäksi pyyhkeet, saippua, hammasharja, yövaatteet ynnä muut henkilökohtaiset tarvikkeet, sillä sairaalat laskuttavat näistä erikseen.

Ambulanssikuljetus hätätilanteissa on maksuton, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Jos ambulanssikuljetus ei ole kiireellinen, sinulta peritään 30 prosentin osuus kuljetusmaksusta (määrä on Luxemburgin viranomaisten säätämä ja vaihtuu aika ajoin). Laskutusperusteena on 1,12 euroa kilometriltä ja vähimmäislaskutuksena 34 euroa kuljetukselta. Lentoambulanssikuljetus on hätätilanteissa maksuton.

Jos joudut maksamaan kaikki kustannukset itse

Jos joudut maksamaan täyden hinnan sellaisesta paikallisen julkisen terveydenhuollon hoidosta, josta olisi kuulunut saada korvaus eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit hakea korvauksia jälkikäteen. Korvausta voit hakea joko kohdemaan sairausvakuutuslaitoksesta tai Kelasta lomakkeella SV 128.