Malesia

Hätätilanteessa saat apua soittamalla 999 tai 112.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Malesiassa on julkinen ja yksityinen terveydenhuollon järjestelmä. Matkailijoiden tulee käyttää yksityistä terveydenhuoltoa, sillä julkiset palvelut ovat ainoastaan paikallisten käytössä. Terveydenhoitopalvelut ovat riittäviä suurissa kaupungeissa ja niissä työskentelee myös englantia puhuvia lääkäreitä. Kaupunkien ulkopuolella terveyspalvelujen saatavuus vaihtelee.

Malesiaan matkustavan kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Lääkärit ja sairaalat edellyttävät usein etukäteismaksua käteisellä ja luottokortti käy harvoin maksuvälineeksi. Säilytä kaikki saamasi kuitit ja todistukset. Voit hakea korvauksia jälkikäteen omalta vakuutusyhtiöltäsi.

Yleislääkärillä käynti maksaa vähintään 15 ringittiä. Erikoislääkärillä käyminen maksaa vähimmillään 60 ringittiä. Hinnat perustuvat Malesiassa säädettyyn lakiin yksityisestä terveydenhuollosta, mutta tarkemmat tiedot kannattaa tarkastaa paikan päällä. Esimerkiksi lääkärin suorittamista toimenpiteistä voi joutua maksamaan lisämaksuja. Ole valppaana, kun käytät yksityisiä sairaanhoitopalveluita. Lääkärit saattavat määrätä kalliita hoitoja ja lääkkeitä, jotka ovat tarpeettomia. Tämä koskee erityisesti matkailijoita.

Joissain Malesian turistikohteissa voi tiedustella lääkäriä hotellin vastaanotosta. Esimerkiksi Langkawissa on kansainvälinen sairaala, jossa on lääkäripäivystys ympäri vuorokauden. Kuala Lumpurissa on useita julkisia ja yksityisiä sairaaloita. Erikoislääkärin palveluja on saatavissa Kuala Lumpurissa esimerkiksi Gleneagles Intan Medical Centressä ja Prince Court Medical Centressä. Painekammiohoitoa on saatavilla Kuantanissa, Lumutissa, Ipohissa, Sabahissa ja Labuanissa.

Lääkkeet saat yleensä suoraan lääkäriltä.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.