Malta

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Äkillinen sairastuminen

Maltalla julkisia terveyspalveluja saa terveyskeskusten ja sairaaloiden kautta.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa välttämätöntä sairaanhoitoa yleensä maksutta. Tietoa palveluista ja yhteystietoja saa Maltan terveysministeriöstä.

Tarjolla on myös runsaasti yksityisiä terveyspalveluja, jotka toimivat erillään julkisista palveluista. Niitä käyttäessäsi maksat hoidon itse.

Lääkäri

Saat lääkärin hoitoa menemällä suoraan julkiseen terveyskeskukseen (Government Health Centre). Maltalla on kahdeksan terveyskeskusta, ja niiden yhteystiedot löytyvät terveysministeriön verkkosivuilta. Kun näytät eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi, hoito on maksutonta. Huomaa, että sinun on esitettävä alkuperäinen asiakirja eikä pelkkä kortista otettu paperikopio riitä. Jos sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia mukana, peritään lääkärikäynnistä täysi hinta, joka on maksettava (käteisellä tai luottokortilla) ennen hoitopaikasta poistumistasi.

Hammaslääkäri

Hammashoitoa saat maksutta terveyskeskuksissa äkillisissä ja kiireellisissä tapauksissa. Hoitoa on kuitenkin tarjolla vain rajallisesti. Useimmat Maltan hammaslääkäreistä ovat yksityisiä, eikä yksityisen hammashoidon kustannuksia korvata.

Lääkkeet

Lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä ei saa Maltalla korvauksia. Ainoa poikkeus tästä on lääkitys sairaalassa, joka on maksutonta laitoshoidossa ja lisäksi kolme päivää sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Muissa tilanteissa maksat lääkekulut itse.

Sairaalahoito

Hoito on maksutonta julkisissa sairaaloissa, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Myös sairaalan antama hoito hätätilanteissa on maksutonta. Sairaalaan pääset yleensä lääkärin lähetteellä.

Ambulanssikuljetuksen saa hätätilanteissa maksutta.

Jos joudut maksamaan kaikki kustannukset itse

Jos joudut maksamaan täyden hinnan sellaisesta paikallisen julkisen terveydenhuollon hoidosta, josta olisi kuulunut saada korvaus eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit hakea korvauksia jälkikäteen. Korvausta voit hakea joko kohdemaan sairausvakuutuslaitoksesta tai Kelasta lomakkeella SV 128.