Marokko

Hätätilanteessa saat apua soittamalla ambulanssihätänumeroon 15.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Marokossa on julkinen ja yksityinen terveydenhuollon järjestelmä. Suurin osa yksityisen sektorin terveydenhuollon yksiköistä sijaitsee Casablancassa, Rabatissa ja muissa suuremmissa kaupungeissa. Rabatissa toimii pysyvä suomalaisen lastenlääkärin yksityisvastaanotto. Rabatin sairaalaoloja on kuvailtu välttäviksi.

Erikoissairaanhoidon palveluja ei aina ole saatavilla. Hammashoito on tasoltaan kohtuullista ja hinnat Suomen tasoa. Maaseudun terveydenhoitopalvelut ovat hyvin rajoitetut.

Yksityisten ja julkisten sairaaloiden henkilökunta on korkeasti koulutettua, mutta englantia puhutaan vain niukasti tai ei lainkaan. Julkisissa sairaaloissa kiireellinen hoito on maksutonta, mutta käytännössä ulkomaalaisilta edellytetään yleensä maksua, esimerkiksi yli yön kestävästä hoidosta. Marokon yksityisissä sairaaloissa hoito on huomattavasti tasokkaampaa kuin julkisella puolella. Jos tilasi edellyttää Marokossa vaativampaa hoitoa, on suositeltavaa, että hankit mielipiteen kahdelta eri lääkäriltä.

Marokkoon matkustavan kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Suurimpien turistialueiden hotelleilla voi olla oma klinikka, josta saa hoitoa myös vastaanottoaikojen ulkopuolella.

Apteekkeja on kaupungeissa ja maaseudulla. Päivystävän apteekin yhteystiedot löydät yleensä apteekkien ovista. Tavallisimpia resepti- ja reseptivapaita lääkkeitä on hyvin tarjolla, mutta erityislääkkeitä voi olla hankala saada. Jotkut apteekit myyvät lääkkeitä ilman lääkärin reseptiä.

Lähteet: Suomen suurlähetystö, Rabat, U.S. Department of State: A service of the Bureau of Consular Affairs, WHO, Word Travel Guide, Asiarooms, International Property World.