Portugali

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Äkillinen sairastuminen

Tietoa hoitopaikoista ja korvauksista saa Manner-Portugalissa alueellisista terveystoimistoista (Administração Regional de Saúde).

Portugalissa on tarjolla myös yksityisiä terveyspalveluja. Jos käytät yksityisen terveydenhuollon palveluja, maksat hoidon kokonaan itse.

Madeiralla ja Azoreilla on omat käytäntönsä, joista voit kysyä Madeiralla alueellisesta terveysosastosta (Serviço de Saúde da Região Autónoma da Madeira) Funchalissa ja Azoreilla paikallisesta terveyspalveluosastosta (Direção Regional de Saúde dos Açores) Angra do Heroismossa.

Lääkäri

Manner-Portugalissa hakeudu lähimpään terveyskeskukseen (Centro de Saúde). Terveyskeskukset tarjoavat sekä yleis- että erikoislääkärin palveluja.

Näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi sekä henkilötodistuksesi ja pyydä saadahoitoa EU-säännösten mukaisesti. Tällöin maksat hoidostasi omavastuuna käyttäjämaksun (taxa moderadora). Käyttäjämaksut vaihtelevat toimenpiteestä riippuen. Sairaanhoito on kuitenkin kokonaan maksutonta muun muassa alle 12-vuotiaille lapsille, raskaana oleville naisille, pitkäaikaissairaille ja eläkeläisille tietyissä tapauksissa (kysy tarkemmin alueellisesta terveystoimistosta).

Kiireellisessä sairaustapauksessa voit mennä vuorokauden ympäri avoinna olevaan päivystykseen (Serviço Atendimento Permanente, SAP) tai sairaalaan.

Hammaslääkäri

Julkisia hammaslääkäripalveluja on tarjolla rajatusti, ja hoidosta on maksettava käyttäjämaksu toimenpiteen mukaan.

Lääkkeet

Kun noudat lääkärin Portugalissa määräämiä reseptilääkkeitä apteekista (farmácia), esitä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi. Saat tällöin useimmista, vaikkakaan et välttämättä kaikista lääkkeistä korvausta. Reseptilääkkeiden hinnoista korvataan yleensä 15–95 prosentin osuus (15, 37, 69 tai 95 prosenttia). Korvauksen taso riippuu muun muassa hoidettavan sairauden vakavuudesta. Vaikeimmissa sairauksissa lääkkeet saa kokonaan maksutta.

Apteekit ovat yleensä auki arkisin klo 9–13 ja 15–19, ja viikonloppuisin tyypillinen aukioloaika on klo 9–13. Ympäri vuorokauden päivystävien apteekkien yhteystiedot löytyvät kaikkien apteekkien ovista.

Sairaalahoito

Sairaalahoitoon sinut ohjaa tavallisesti lääkäri. Näytä sairaalassa eurooppalainen sairaanhoitokorttisi sekä henkilötodistus ja pyydä saada EU-säännösten mukaista hoitoa. Sairaalahoidon tulisi olla maksutonta, jos sinulla on lähete. Lisätutkimuksista saatetaan periä erillisiä maksuja. Ensihoito on aina maksutonta.

Sairaankuljetus hätätilanteessa on maksutonta. Vuoden 2012 alusta voimaan tulleen lain mukaan sairaankuljetus myös ei-kiireellisessä tapauksessa voidaan korvata joko osittain tai kokonaan, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Saat lisätietoja terveyshallinnosta ja alueellisista terveystoimistoista.

Lääkkeet

Kun noudat lääkärin Portugalissa määräämiä reseptilääkkeitä apteekista (farmácia), esitä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi. Saat tällöin useimmista lääkkeistä korvausta. Reseptilääkkeiden hinnoista korvataan yleensä 15–95 prosentin osuus (15, 37, 69 tai 95 prosenttia). Korvauksen taso riippuu muun muassa hoidettavan sairauden vakavuudesta. Vaikeimmissa sairauksissa lääkkeet saa kokonaan maksutta.

Apteekit ovat yleensä auki arkisin klo 9–13 ja 15–19. Viikonloppuisin tyypillinen aukioloaika on klo 9–13. Ympäri vuorokauden päivystävien apteekkien yhteystiedot löytyvät kaikkien apteekkien ovista.

Jos joudut maksamaan kaikki kustannukset itse

Jos joudut maksamaan täyden hinnan sellaisesta paikallisen julkisen terveydenhuollon hoidosta, josta olisi kuulunut saada korvaus eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit hakea korvauksia jälkikäteen. Korvausta voit hakea joko kohdemaan sairausvakuutuslaitoksesta tai Kelasta lomakkeella SV 128.

Hoitoon hakeutuminen

Portugalissa toimivia yksityisiä terveydenhuollon palveluntuottajia löydät parhaiten internetin hakukoneilla. Yksityisiä sairaaloita ja lääkäriasemia on enemmän suuremmissa kaupungeissa ja turistialueilla kuten Lissabonissa, Portossa, Cascaisissa ja Algarvessa. Neuvoa julkisten ja yksityisten palveluntuottajien etsimiseksi löydät myös Portugalin yhteyspisteen verkkosivuilta.

Voit myös hakea Portugalin lääkäri-, hammaslääkäri- ja sairaanhoitajaliittoihin rekisteröityneitä terveydenhuollon ammattihenkilöitä seuraavista hakupalveluista

Jos et löydä lääkäriliiton hakukoneesta etsimääsi nimeä, voit olla yhteydessä Portugalin lääkäriliittoon sähköpostitse: omcne@omcne.pt.

Hoitoon liittyvät käytännöt ja kustannukset

Jos hakeudut hoitoon esimerkiksi erikoislääkärille, varmista etukäteen hoitopaikasta, tarvitaanko käyntiä varten yleislääkärin lähete. Käytännöt voivat vaihdella erikoisalan ja hoitopaikan mukaan.

Voit etsiä yksityisen terveydenhuollon hintoja kunkin terveydenhuollon palveluntuottajan sivuilta. Hinta on myös hyvä varmistaa palveluntuottajalta ennen hoitoon hakeutumista.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Portugalin lääkäriliitto valvoo lääkärien harjoittaman toiminnan oikeellisuutta ja laillisuutta. Jos epäilet lääkärin pätevyyttä, voit olla suoraan yhteydessä lääkäriliittoon.

Tietoja terveydenhuollon laadunvalvonnasta, valitusmenettelyistä ja kliinisistä standardeista löydät Portugalin yhteyspisteen verkkosivuilta.