Puola

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112 tai 999.


Äkillinen sairastuminen

Puolassa sairaanhoidon korvauksista vastaa Kansallinen terveysrahasto Narodowy Fundusz Zdrowia, NFZ. Sen alueellisista toimistoista voit kysyä yhteystietoja sellaisiin hoitopaikkoihin, joilla on sopimus NFZ:n kanssa. Tunnistat nämä paikat myös logosta, jossa on NFZ-kirjaimet.

Lääkäri ja sairaalahoito

Hakeudu yleislääkärille, jolla on sopimus NFZ:n kanssa. Jos tarvitset erikoislääkäriä, pääset sellaiselle yleislääkärin antamalla lähetteellä. Poikkeuksia ovat gynekologit, synnytyslääkäri, hammaslääkäri, sukupuolitautien lääkäri, syöpälääkäri ja psykiatri, joiden vastaanotolle voit hakeutua ilman yleislääkärin lähetettä.

Kun näytät lääkärin vastaanotolla voimassa olevan eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi tai sen väliaikaisesti korvaavan todistuksen ja henkilötodistuksen, hoito on maksutonta. Yleislääkärien vastaanotot ovat yleensä avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-18. Aukioloaikojen ulkopuolella, viikonloppuisin sekä loma-aikoina, hoitoa antavat kellon ympäri tietyt NFZ:n alaiset yksiköt, joiden yhteystiedot saat NFZ:n alueellisista toimistoista.

Sairaalahoitoon pääset yleensä lääkärin lähetteellä. Hätätilanteissa voit mennä suoraan sairaalan ensiapuun (SOR).  Saat hoidon maksutta NFZ:n sopimussairaaloissa, kun esität Eurooppalaisen sairaanhoitokortin ja henkilötodistuksen.

Saat myös ambulanssikuljetuksen maksutta voimassa olevalla eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, jos kysymyksessä on hätätilanne.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärillä saa maksutta vain tietyt hoitotoimenpiteet ja materiaalit. Lista maksuttomista palveluista on saatavissa vastaanotolla. Suurin osa hammashoidosta on Puolassa kuitenkin korvausjärjestelmän ulkopuolella, eli maksat kulut itse. Hammaslääkärit tarjoavat usein sekä NFZ:n piiriin kuuluvaa että yksityistä hoitoa. NFZ:n kattamia palveluja ei välttämättä ole saatavilla kaikkina päivinä. Asia kannattaa varmistaa lääkärin kanssa etukäteen.

Lääkkeet

Reseptilääkkeitä voi määrätä lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on sopimus NFZ:n kanssa. Esitä apteekissa Eurooppalainen sairaanhoitokorttisi (EHIC) reseptin kanssa.

Tietyistä peruslääkkeistä maksat kiinteän hinnan, toisista taas voit saada jonkin asteista korvausta. Lisäksi on lääkkeitä, joita ei korvata.

Jos joudut maksamaan kaikki kustannukset itse

Jos joudut maksamaan täyden hinnan sellaisesta paikallisen julkisen terveydenhuollon hoidosta, josta olisi kuulunut saada korvaus eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit hakea korvauksia jälkikäteen Kelasta lomakkeella SV 128.

Hoitoon hakeutuminen

Tietoa Puolan terveydenhuollosta löydät seuraavilta sivuilta puolaksi:

Myös Puolan yhteyspiste voi auttaa terveydenhuollon palveluntuottajan etsinnässä, lisätietoja löydät Puolan yhteyspisteen verkkosivuilta.

Hoitoon liittyvät käytännöt ja kustannukset

Erikoislääkäri- ja sairaalahoitoon tarvitaan yleensä yleislääkärin lähete. Varmista etukäteen, hyväksytäänkö hoitopaikassa suomalaisen lääkärin kirjoittama lähete.

Tietoa hoidon hinnoista löytyy terveydenhuollon palveluntuottajien verkkosivuilta. Voit tiedustella hoidon hintaa myös suoraan palveluntuottajalta.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Puolassa on lailla säädetty terveydenhoidon laatu- ja turvallisuusstandardeista ja hoidon antamisen eettisistä periaatteista.

Terveydenhuoltoa valvoo

Lisäksi Puolan kansallinen terveysrahasto valvoo, että julkiseen järjestelmään kuuluvat terveydenhuollon palveluntuottajat noudattavat sopimuksia. Puolan yhteyspisteen verkkosivuille on koottu kattavasti tietoa terveydenhuollon laadusta ja sen valvonnasta.