Saksa

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Äkillinen sairastuminen

Jos sairastut Saksassa, esitä hoidon antajalle eurooppalainen sairaanhoitokorttisi. Sinun tulee lääkärin vastaanotolla valita yksi sairauskassoista, joka maksaa sairaanhoitosi kulut. Voit valita vapaasti minkä tahansa Saksan lakisääteiseen järjestelmään kuuluvan sairauskassan.

Jos joudut maksamaan täyden hinnan julkisen terveydenhuollon sopimushoitopaikassa, säästä kuitit ja käänny sairauskassan puoleen. Saksassa on myös täysin yksityisiä terveydenhoitopalveluiden tarjoajia, joilla ei ole sopimusta lakisääteiseen järjestelmään kuuluvan sairauskassan kanssa. Jos menet hoitoon yksityiselle puolelle, maksat itse kaikki hoidosta aihetuvat kustannukset. Tällöin voit hakea jälkikäteen korvaustaKelasta lomakkeella SV 128.

Lääkäri

Hakeudu lääkärille (Arzt / Ärztin), jolla on sopimus sairauskassan kanssa (Vertragsarzt tai Kassenarzt). Lääkäreiden yhteystietoja saat esimerkiksi EU-Patienten.de-verkkopalvelusta.

Kun menet lääkärin vastaanotolle, näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi sekä henkilötodistuksesi. Vastaanotolla kysytään tavallisesti Saksassa oleskelusi kestoa ja varmistetaan, ettet ole matkustanut maahan saadaksesi sairaanhoitoa. Sinun tulee myös valita sairauskassa, jolta lääkäri tulee laskuttamaan hoitokustannuksesi.

Erikoislääkärille (Facharzt / Fachärztin) pääset yleensä ilman yleislääkärin lähetettä. Hoito on maksutonta, jos esität erikoislääkärin vastaanotolla läheteen ja kuitin (saman vuosineljänneksen aikana) maksamastasi yleislääkärimaksusta.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärille (Zahnarzt / Zahnärztin) voit mennä suoraan. Maksumenettely on sama kuin yleislääkärillä.

Lääkkeet

Kun noudat lääkärin määräämiä lääkkeitä apteekista (Apotheke), näytä resepti sekä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Tietyistä lääkkeistä tulee tällöin maksettavaksesi vain omavastuumaksu, joka on 10 prosenttia lääkkeen kokonaishinnasta (mutta kuitenkin vähintään 5 euroa ja enintään 10 euroa/lääke). Monet tavanomaiset kipu- ja yskänlääkkeet on maksettava kokonaan itse. Myös flunssalääkkeet ovat usein korvausjärjestelmän ulkopuolella. Lääkekorvaukset lasketaan viitehintoihin pohjautuen. Alle 18-vuotiaat saavat korvattavaksi luokitellut lääkkeet yleensä maksutta.

Apteekit ovat Saksassa auki useimmiten arkisin klo 9–18.30 ja lauantaisin joko 9–13 tai 9–16. Muina aikoina lääkkeitä saa päivystävistä apteekeista (Apotheken-Notdienst). Päivystävien apteekkien tiedot ovat esillä kaikkien apteekkien ikkunoissa. Luettelo päivystävistä apteekeista löytyy myös verkosta (aponet.de) sekä paikallislehdistä.

Sairaalahoito

Tarvitset yleensä lääkärin lähetteen sairaalahoitoa varten. Ota myös yhteyttä valitsemaasi sairauskassaan jo etukäteen korvauksen saamiseksi. Kiireellisissä sairaustapauksissa voit mennä suoraan hoitosopimuksen tehneeseen sairaalaan (zugelassenes Krankenhaus). Näytä vastaanotossa eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Jos jouduit menemään sairaalaan ilman lääkärin lähetettä, pyydä sairaalaa ottamaan yhteyttä johonkin sairauskassoista. Maksat sairaalahoidosta omavastuuosuuden, joka on 10 euroa päivältä (enintään 28 päivältä kalenterivuotta kohden). Kaikki sairauden hoitoon tarvittavat sairaalan terveydenhuoltopalvelut ovat korvattavia. Lisäpalvelut (esimerkiksi yksityishuoneiden kustannukset) on kuitenkin maksettava itse. Alle 18-vuotiaille sairaalahoito on maksutonta.

Lääkärin tulee todeta, että kuljetus lääkintäkulkuneuvolla on terveydentilan vuoksi välttämätöntä. Voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti tulee esittää lääkärille.

Jos tarvitset terveydentilasi vuoksi erityiskuljetusta, kun palaat Suomeen, joudut maksamaan matkakulut kokonaan itse.

Jos joudut maksamaan kaikki kustannukset itse

Jos joudut maksamaan täyden hinnan sellaisesta paikallisen julkisen terveydenhuollon hoidosta, josta olisi kuulunut saada korvaus eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit hakea korvauksia jälkikäteen. Korvausta voit hakea joko kohdemaan sairausvakuutuslaitoksesta tai Kelasta lomakkeella SV 128.

Hoitoon hakeutuminen

Jos haluat hakeutua omatoimisesti hoitoon Saksaan, voit hakea itsellesi sopivaa terveydenhuollon palveluntuottajaa Saksan yhteyspisteen verkkosivujen hakukoneesta. Hakukoneesta voit etsiä lääkäreitä, hammaslääkäreitä, sairaaloita sekä fysioterapeutteja ja muita hoitoa antavia tahoja paikkakunta- tai hoitokohtaisesti.

Hoitoon liittyvät käytännöt

Voit yleensä hakeutua erikoislääkärin vastaanotolleen suoraan. Suomessa tai Saksassa toimivan yleislääkärin lähetettä ei edellytetä. On hyvä kuitenkin varata aika etukäteen ja mahdollisesti keskustella annettavasta hoidosta erikoislääkärin tai muun hoitohenkilökunnan kanssa ennen Saksaan matkustamista.

Ennen kuin matkustat hoitoon Saksaan, on hyvä myös kysyä hoitopaikasta, mitä potilasasiakirjoja sinulla tulisi olla mukana. Ottamalla mukaan tarvittavat asiakirjat, voit välttyä siltä, että sama tutkimus tehtäisiin Saksassa uudelleen.

Hoidon kustannukset

Voit vertailla Yksityisten lääkäri- ja hammaslääkäripalveluiden kustannuksia lääkärinpalkkiotaulukosta (GOÄ -Gebührenordnung für Ärzte) ja hammaslääkärien palkkiotaulukosta (Gebührenordnung für Zahnärzte, GOZ).

Sairaalahoidon hinnat löytyvät DRG-katalogista.

Hinnat ovat suuntaa-antavia. Sinulta voidaan laskuttaa myös suurempi summa, jos saamasi hoito on vaativampaa kuin listoissa mainitut hinnat. Parhaan arvion hoidon hinnasta saat, kun tiedustelet kustannuksia hoidon antajalta etukäteen.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Saksassa on yhtenäiset hoidon laatua ja potilasturvallisuutta koskevat standardit. Tietoa Saksassa annettavan hoidon laadusta löytyy muun muassa seuraavilta sivustoilta: wwww.dkg.promato.de sekä