Thaimaa

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 1669.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Terveydenhoitopalvelujen saatavuus vaihtelee eri puolilla Thaimaata. Bangkokissa on useita yksityisiä sairaaloita, joissa työskentelee ulkomaalaisia ja thaimaalaisia lääkäreitä. Useimmat ovat saaneet koulutuksen ulkomailla joko Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Myös Chiang Main, Samuin ja Pattayan alueilla on saatavilla kattavasti kiireellistä ensiapuhoitoa sekä rutiini- ja pitkäaikaishoitoa.

Turistialueilla suurin osa lääkäreistä puhuu englantia. Lääkärin vastaanotolle pääsee yleensä nopeasti ja hintataso on suomalaisittain kohtuullinen. Hinnat vaihtelevat ja ne kannattaa tarkastaa paikan päällä. Huomaa, että jokaisesta tutkimuksesta ja toimenpiteestä sekä lääkkeestä veloitetaan usein erikseen. Useimmat lääkärit ovat erikoistuneet tietylle alalle. Yleislääkäriä ei välttämättä löydy helposti. Muilla kuin turistialueilla on saatavilla vain perusterveydenhoitoa.

Hyvätasoisia yksityissairaaloita ovat esimerkiksi Bangkokissa sijaitsevat Bumrungrad International Hospital ja Bangkok Heart Hospital. Pattayan alueella hyvätasoisia terveyspalveluita saa esimerkiksi Pattaya International Hospitalista sekä Pattayan lähialueella sijaitsevasta Bangkok Pattaya Hospitalista. Chiang Maissa tasokasta hoitoa saa ainakin Chiangmai Ram -sairaalasta. Phuketissa kansainvälisen tason hoitoa tarjoaa ainakin Bangkok Phuket Hospital. Bangkok Hospital -ketju on yleisesti hyvätasoinen ja ketjun sairaaloita on eri puolilla maata (Pattayan ja Phuketin ohella esimerkiksi Hua Hinissa, Koh Samuilla ja Rayongissa).

Suurilla paikkakunnilla on tavallista, että sairaaloissa työskentelevät lääkärit pitävät työpäivänsä jälkeen vastaanottoa pienellä yksityisklinikalla. Näillä klinikoilla hoitoa saa yleensä nopeasti ja vaivattomasti. Pienellä klinikalla hoito on usein myös halvempaa kuin suuressa yksityissairaalassa.

Thaimaahan matkustavan kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Kotiuttaminen sairaustapauksissa on kallis ja vaikea järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Hoitoa ei usein aloiteta ennen vakuutusyhtiön varmistusta tai etukäteismaksua. Sairaalassa edellytetään usein käteismaksua.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

On hyvä huomioida, että Thaimaassa ambulanssipalvelut ovat vielä kehitysasteella. Suuremmilla sairaaloilla on joskus käytössään ambulansseja, joissa kiireellinen hoito voidaan välittömästi aloittaa. Ensihoito on yleensä kuitenkin järjestetty vapaaehtoisjärjestöjen toimesta. Ambulanssit ovat etenkin Bangkokissa liikenneruuhkan takia harvinaisia. Autot eivät myöskään aina anna tietä ambulanssille.

Jos epäilet ennen matkaa, että perussairautesi saattaa aiheuttaa kiireellisen hoidon tarpeen Thaimaassa oleskelun aikana, on suositeltavaa, että majoitut jonkin sairaalan lähialueella. Näin saat tarvittaessa hoitoa riittävän ajoissa.

Lääkkeet

Apteekkien taso vaihtelee. Sairaaloiden yhteydessä toimii yleensä apteekki, josta kannattaa hankkia lääkkeet samalla kun käy lääkärin vastaanotolla. Lääkevalikoima vaihtelee sairaalan tason mukaan. Usein tarjolla on sekä kalliita alkuperäisvalmisteita että halvempia rinnakkaisvalmisteita.

Huomioi, että Thaimaassa lääkärit saattavat määrätä sairauden hoitoon enemmän lääkkeitä kuin Suomessa määrättäisiin. Myös pieniin vaivoihin saatetaan määrätä tarpeettomia lääkkeitä. Jos saat suuren määrän lääkkeitä tai epäilet, ettei vaivasi edellytä lääkehoitoa, on suositeltavaa, että olet kriittinen lääkkeittesi suhteen. Kysy tarvittaessa toisen lääkärin mielipidettä.