Tšekki

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Äkillinen sairastuminen

Tšekin tasavallassa potilas maksaa julkisen järjestelmän piiriin kuuluvassa terveydenhuollossa omavastuuna asiakasmaksun.. . Tšekin sairausvakuutuslaitoksenverkkosivuilta löytyvät kassojen yhteystiedot. Sivuilla on kattavasti tietoja sairaanhoidosta myös suomeksi.

Jos jouduit maksamaan hoitosi käteisellä, sairausvakuutuskassa ei voi hyvittää kulujasi Tšekissä oleskelusi aikana. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Lääkäri

Hakeudu yleislääkärille, jolla on sopimus tšekkiläisen sairausvakuutuksen kanssa (useimmilla on sopimus). Lääkäreiden yhteystietoja saat sairausvakuutuskassojen paikalliskonttoreista. Lääkäreiden vastaanotot ovat avoinna yleensä arkisin klo 7–17.

Näytä lääkärillä voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Jos sinulla ei ole näitä asiakirjoja mukanasi, varaudu maksamaan hoidostasi täysi hinta käteisellä.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin perusteella lääkäri kirjoittaa sinulle tšekkiläisen sairaanhoito-oikeuden todistuksen (Potvrzení o nároku). Todistusta varten lääkäri kysyy, kuinka kauan tarkoituksesi on oleskella Tšekissä sekä pyytää sinua valitsemaan yhden tšekkiläisistä sairausvakuutuskassoista. Voit valita kassan vapaasti, ja se korvaa sairaanhoitokulusi Tšekin tasavallassa. Allekirjoittamalla lääkärin laatiman todistuksen vahvistat oleskelusi keston, kassan valinnan ja sen, ettet ole matkustanut Tšekkiin varta vasten hoitoa saadaksesi.

Lääkäri perii asiakasmaksunensiaputapauksessa vastaanottoaikojen ulkopuolella, joka on 90 Tšekin korunaa.

Erikoislääkärille pääset yleislääkärin lähetteellä. Lastenlääkärille tai gynekologille voit mennä myös suoraan. Jos lääkäri lähettää sinut lisätutkimuksiin, hänen tulisi antaa sinulle vastaava määrä kopioita tšekkiläisestä sairaanhoito-oikeuden todistuksesta. Tämä kopio on näytettävä lisätutkimuksen suorittavalle lääkärille.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärille (zubari) voit mennä suoraan. Toimi samoin kuin yleislääkärin tapauksessa, jolloin kiireellisestä hoidosta maksusi on 90 Tšekin korunaa. Lisäksi standardin ylittävästä hoidosta ja materiaaleista (esim. hampaan paikkausmateriaalit) saatetaan periä ylimääräisiä maksuja.

Lääkkeet

Kun lääkäri määrää lääkkeitä, hän antaa lääkemääräyksen ohessa kopion tšekkiläisestä sairaanhoito-oikeuden todistuksesta. Todistuksella saat lääkkeet apteekissa alennettuun hintaan. Eri lääkkeistä saatava korvaus vaihtelee 0–100 prosenttia.

Sairaalahoito

Pääset sairaalahoitoon lääkärin antamalla lähetteellä. Kiireellisessä sairaustapauksessa voit mennä suoraan sairaalaan, jolla on sopimus tšekkiläisen sairausvakuutuskassan kanssa.

Sairaalassa sinun on esitettävä eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistus. Ensiapuna saadusta hoidosta sairaalassa maksat 90 Tšekin korunaa.

Ambulanssikuljetus on maksuton, kun esität eurooppalainen sairaanhoitokorttisi hoitoa antavassa laitoksessa.

Jos joudut maksamaan kaikki kustannukset itse

Jos joudut maksamaan täyden hinnan sellaisesta paikallisen julkisen terveydenhuollon hoidosta, josta olisi kuulunut saada korvaus eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit hakea korvauksia jälkikäteen. Korvausta voit hakea joko kohdemaan sairausvakuutuslaitoksesta tai Kelasta lomakkeella SV 128.

Hoitoon hakeutuminen

Tšekin yhteyspiste ylläpitää verkkosivuillaan hakupalvelua, josta löydät tietoja sellaisista terveydenhuollon palveluntuottajista, jotka toivovat asiakkaikseen ulkomaalaisia potilaita. Palveluntuottajat ovat ilmoittautuneet hakupalveluun vapaaehtoisesti. Voit hakea hoitopaikkaa esimerkiksi paikkakunnan tai lääketieteen erikoisalan perusteella.

Hoitoon liittyvät käytännöt ja kustannukset

Tšekissä tarvitaan yleensä yleislääkärin lähete sekä erikoislääkärille että sairaalahoitoa varten.

Osa lääkäriasemista ja sairaaloista hyväksyy englanninkielisen lähetteen. On kuitenkin myös palveluntuottajia, jotka vaativat paikallisen lääkärin kirjoittaman tšekinkielisen lähetteen. Asiasta kannattaa sopia hoitopaikan kanssa etukäteen.

Tšekin terveyspalveluista ei ole olemassa ohjeellisia hintoja tai suuntaa-antavaa hintalistaa. Osa terveydenhuollon palveluntuottajista julkaisee antamansa hoidon hintoja verkkosivuillaan. Saat parhaan arvion kustannuksista, kun tiedustelet asiaa suoraan hoitoa antavalta taholta.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Tšekissä toimivien terveydenhuollon palveluntuottajien tulee täyttää tietyt kriteerit (koulutus, hoidon ja hoitovälineitten laatu, hygieniastandardit jne.), mutta maassa ei ole pakollista laadunvarmistusjärjestelmää tai laatuluokitusta.

Jos olet tyytymätön Tšekissä saamaasi hoitoon, Tšekin yhteyspisteen ohjeet auttavat sinua eteenpäin.