Turkki

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 112. Huomioi kuitenkin, että hätänumerossa ei välttämättä puhuta englantia. Tarvittaessa voit pyytää esimerkiksi hotellin henkilökuntaa soittamaan puhelun puolestasi.


Äkillinen sairastuminen

Julkisen terveydenhuollon sairaanhoito ei vastaa Suomen tasoa ja englantia osataan harvoin. Korkeatasoisia yksityisiä palveluja on saatavilla suurimmissa kaupungeissa (esimerkiksi Ankara, Antalya ja Istanbul) ja suurissa lomakohteissa. Yksityisen sektorin lääkärit ovat usein saaneet koulutuksen ulkomailla. Hätätilanteessa voit hakeutua mihin tahansa sairaalaan. Maaseudulla on terveydenhuollon palveluja hyvin rajoitetusti.

Turkkiin matkustavan kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Vaikka sairaanhoito on edullisempaa kuin monissa Euroopan maissa, vakavissa tapauksissa hoitomaksut nousevat korkeiksi. Monet yksityislääkärit edellyttävät maksua käteisellä. Lomakohteissa on myös klinikoita, jotka hyväksyvät matkavakuutuskortin ja palvelevat englanniksi. Joissain lomakohteissa yksityislääkärin voi kutsua myös hotellille.

Turkissa on sekä yksityisiä että julkisia ambulansseja. Julkiset ambulanssit saapuvat yleensä paikalle yksityisiä hitaammin. Jos tarvitset ambulanssia, tarkista kattaako matkavakuutuksesi yksityisen ambulanssin käytön.

Apteekit ja lääkkeet

Apteekkeja (eczane) on maassa paljon. Yksityissairaalan yhteydessä toimii yleensä apteekki. Apteekit voivat myydä lääkkeitä yksinkertaisiin sairauksiin ilman reseptiä. Apteekkien henkilökunta ohjaa myös tarvittaessa lääkärille. Lääkkeiden hinnat ovat säädeltyjä ja yleensä huokeita. Apteekit ovat yleensä auki maanantaista lauantaihin klo 9.00–19.30. Sunnuntaisin useimmat apteekit ovat kiinni. Jokaisella alueella on kuitenkin yksi apteekki, joka on auki joka päivä kellon ympäri. Päivystävän apteekin yhteystiedot löytyvät apteekkien ovista sekä eczanebul-verkkopalvelun hakutoiminnolla (turkiksi).

Hammashoito

Hammashoito on yleensä edullista, mutta klinikoiden taso vaihtelee paljon. Matkavakuutus korvaa yleensä vain välttämättömän hammashoidon.

Lähteet: Ulkoasiainministeriö, Turkin suurlähetystö, Washington D.C., Turkey for You.