Unkari

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Äkillinen sairastuminen

Tietoa Unkarin terveydenhuollosta saa kansallisesta sairausvakuutuskassasta Országos Egészségbiztosítasi Pénztár (OEP).

Esitä eurooppalainen sairaanhoitokortti sekä henkilötodistus tai passi, kun menet julkisen terveydenhuollon hoitopaikkaan. Näin sinun tulisi saada hoito maksutta. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista tai korvaavasta väliaikaisesta todistuksesta on hyvä pitää mukana paperikopiota, jotka voit luovuttaa hoitopaikalle.

Unkarissa on tarjolla myös yksityisiä terveyspalveluja. Jos menet hoitoon yksityiselle puolelle, maksat hoidon kaikilta osin itse.

Lääkäri

Hakeudu lääkärille, jolla on sopimus Unkarin kansallisen sairauskassan kanssa. Tällaisen lääkärin vastaanoton tunnistaa yleensä unkarinkielisestä kuvauksesta: ”a társadalombiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira szerződött szolgáltató” (sopimuksenalainen palveluntarjoaja).

Unkarissa hakeudutaan ensin yleislääkärin (háziorvos) hoitoon. Erikoislääkärille pääset yleislääkärin lähetteellä. Erikoislääkärin hoitoa on tarjolla yleensä poliklinikoilla (szakrendelő). Poikkeuksia ovat kuitenkin ihotautilääkäri, gynekologi, urologi, korva- ja kurkkutautien lääkäri, silmälääkäri, syöpätautien lääkäri ja kirurgi, joiden vastaanotolle voit hakeutua suoraan.

Hammaslääkäri

Hammaslääkärille voit mennä suoraan. Mene sairauskassan sopimuslääkärin vastaanotolle. Hammashoito on maksutonta, jos kyseessä on hätätapaus, erikoislääkärin hoitoonohjaus, hammasta säilyttävä hoito, iensairaus tai leikkaushoito. Materiaaleista koituvat kustannukset potilaan on yleensä maksettava itse. Huomioi, että useimmilla palvelujaan mainostavilla hammaslääkäreillä ei ole sopimusta kansallisen sairauskassan kanssa. Sopimushammaslääkärit tarjoavat yleensä vain yllä mainittuja hoitoja. Hammashoito on maksutonta alle 18-vuotiaille, yli 60-vuotiaille sekä raskaana oleville ja vastasynnyttäneille naisille.

Lääkkeet

Esitä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi, kun noudat lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä apteekista (gyógyszertár). Näin saat korvausta, jonka taso riippuu sairaudesta ja lääkkeen tyypistä. Korvaus vähennetään lääkkeen hinnasta suoraan apteekissa, joten maksat lääkkeestä vain omavastuuosuuden. Tietyistä vähemmän välttämättömistä lääkkeistä saatat kuitenkin joutua maksamaan täyden hinnan.

Sairaalahoito

Pääset julkiseen sairaalahoitoon (avo- ja laitoshoitoon) yleensä lääkärin lähetteellä. Kiireellisessä sairaustapauksessa voit mennä suoraan julkiseen sairaalaan. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ja henkilötodistus on esitettävä vastaanotossa. Sairaalahoito on ilmaista, paitsi jos

  • sinulla ei ole lääkärin lähetettä sairaalahoitoa varten.
  • menet hoitoon eri paikkaan kuin minne lääkäri on sinut ohjannut.
  • menet lääkärille, joka ei ole juuri sillä hetkellä päivystyksessä.

Omavastuumaksu on enimmillään 100 000 Unkarin forinttia. Jos haluat sairaalassa standarditason ylittäviä palveluja (esimerkiksi tilavampi huone, erikoisateriat), joudut maksamaan niistä koituvat kulut itse.

Yksityissairaalassa annetusta hoidosta koituvat kulut sinun on maksettava kokonaan itse.

Ambulanssikuljetus on kiireellisissä tapauksissa maksutonta, kun esität eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksen.

Jos joudut maksamaan kaikki kustannukset itse

Jos joudut maksamaan täyden hinnan sellaisesta paikallisen julkisen terveydenhuollon hoidosta, josta olisi kuulunut saada korvaus eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, voit hakea korvauksia jälkikäteen. Voit hakea korvausta joko Unkarin sairausvakuutuslaitoksesta tai Kelasta lomakkeella SV 128.

Hoitoon hakeutuminen

Unkarissa toimivista terveydenhuollon palveluntuottajista on listaus Unkarin sairausvakuutuslaitoksen (OEP) verkkosivuilla. Palvelu on käytettävissä vain unkariksi.

-verkkopalvelusta voit etsiä Unkarissa toimivaa hammaslääkäriä, lääkäriä tai klinikkaa. Huomaa että lista ei ole täydellinen ja siinä on lueteltu myös yksityisten hoitopalveluiden tarjoajat. Allianz Worldwide -palvelusta voit hakea unkarilaista sairaalaa, lääkäriä tai muuta terveydenhuollon palveluntuottajaa. Hakupalvelut ovat englanninkielisiä.

Jos etsit tiettyä hoitoa antavaa lääkäriä tai sairaalaa, voit pyytää apua Unkarin yhteyspisteeltä tai Unkarin sairausvakuutuslaitokselta (OEP).

Hoitoon liittyvät käytännöt ja kustannukset

Unkarissa toimivat erikoislääkärit hyväksyvät Suomessa tai muualla EU:ssa toimivan lääkärin lähetteen, kun se on kirjoitettu englanniksi. Ainoastaan silloin, jos lähetteessä on puutteellisia tietoja tai epäselvyyksiä, voidaan potilasta pyytää hankkimaan uusi lähete Unkarissa toimivalta lääkäriltä.

Unkarissa toimivat lääkärit ovat velvollisia antamaan hoitoa ainoastaan unkarin kielellä. Yleensä lääkärit kuitenkin puhuvat englantia.

Unkarilaiset sairaalat ja lääkäriasemat edellyttävät yleensä maksun suorittamista ennen hoitoa. Useimmiten maksu pyydetään joko tilisiirrolla etukäteen tai käteisellä hoitopaikkaan saavuttaessa.

Unkarin sairausvakuutuslaitos (OEP) päivittää EU:n alueelta tulevien potilaiden hoidon hinnat kuukausittain. Päivitettyä hintalistaa ylläpidetään OEP:n verkkosivuilla, mutta se on saatavilla vain unkarin kielellä. Voit tiedustella hoidon hintoja myös sähköpostitse osoitteesta nemzetk(at)oep.hu.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Unkarissa terveydenhuollon ammattihenkilöt tarvitsevat luvan harjoittaakseen ammattiaan. Lupien myöntämisestä vastaa National Public Health and Medical Officer Service (NPHMOS).

Unkarissa toimivilla terveydenhuollon palveluntuottajilla on lakisääteinen velvollisuus harjoittaa sisäistä laadunvalvontaa. Lisätietoja hoidon laatu- ja turvallisuusstandardeista sekä valitusmenettelyistä löydät Unkarin yhteyspisteen verkkosivuilta.