Venäjä

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Äkillinen sairastuminen

Julkinen terveydenhuolto on periaatteessa maksutonta kaikille Venäjän kansalaisille. Julkisten ja yksityisten terveydenhoitopalvelujen välillä voi kuitenkin olla suuria eroja ja hoitomenetelmät voivat vaihdella.

Pietarin ja Moskovan yksityissairaalat ovat korkeatasoisia ja henkilökunta puhuu myös englantia. Myös julkisella puolella henkilökunta on pääasiallisesti korkeasti koulutettua, mutta yksiköt kärsivät usein resurssien puutteesta. Lisäksi julkisessa terveydenhuollossa jonotusajat voivat olla pitkiä ja hoito-olosuhteet jäävät alle länsimaissa totutun tason.

Moskovassa toimivia yksityissairaaloita ovat ainakin American Medical Center ja European Medical Center. Pietarissa hyvätasoista hoitoa antavat ainakin International Clinic MEDEM, Euromed Clinic sekä American Medical Clinic. Näillä klinikoilla henkilökunta on englannintaitoista ja usein myös kansainvälistä.

Hätätilanteessa kaikilla on oikeus ensiapuun, mutta hoidosta joutuu maksamaan hoidon päätyttyä.

Venäjälle viisumia hakevalla on oltava sairausvakuutus, joka vastaa Venäjän Federaatiossa tilapäisesti oleskelevien ulkomaan kansalaisten sairausvakuutukselle asetettuja vaatimuksia. Ennen kun matkustat Venäjälle, kannattaa pyytää omasta vakuutusyhtiöstä niiden yksityissairaaloiden yhteystiedot, joiden kanssa vakuutusyhtiöllä on sopimus.

Sopimussairaalat laskuttavat suoraan vakuutusyhtiötä. Näiden sairaaloiden ja terveysasemien yhteydessä toimii yleensä apteekki, josta voit noutaa lääkkeet. Muut sairaalat edellyttävät yleensä maksua etukäteen luottokortilla tai käteisellä.

Hammaslääkäri

Hammashoito on yleensä kallista ja se tulee maksaa ennen hoitoa. Hammaslääkärit ovat hyvin koulutettuja ja hoitoa on saatavilla sekä yksityisellä että julkisella puolella. Julkisen puolen hammaslääkärit puhuvat harvoin englantia. Jos tarvitset kiireellistä hammashoitoa ja valitset julkisen sektorin hoitopaikan, on suositeltavaa, että pyydät mukaasi venäjää puhuvan henkilön, joka voi toimia tulkkausapuna.

Lääkkeet

Apteekkeja on runsaasti kaikissa kaupungeissa. Suurissa sairaaloissa on myös oma apteekki. Lisäksi lähes jokaisessa suuressa supermarketissa toimii apteekkikioski. Osa apteekeista on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Huomioi, että apteekkihenkilökunta ei välttämättä puhu englantia.

Monia Suomessa reseptiä edellyttävistä lääkkeistä voi ostaa Venäjällä ilman reseptiä. Osa lääkkeistä kuitenkin edellyttää paikallisen lääkärin kirjoittamaa reseptiä (esimerkiksi mielialalääkkeet ja useat kipulääkkeet).

Lähteet: Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, Maailmalle.net, Suomen Moskovan suurlähetystö, VFS Global, U.S. Department of State: A service of the Bureau of Consular Affairs.