Vietnam

Hätätilanteessa saat apua soittamalla 115.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Onnettomuustapauksissa voit ottaa yhteyttä Suomen suurlähetystöön Hanoissa soittamalla numeroon +84 (0) 4 3826 6788.

Vietnamilaisten sairaaloiden taso ei vastaa länsimaista tasoa ja niihin kannattaa hakeutua vain hätätilanteissa. Sairaaloissa on usein pulaa lääkkeistä ja muista tarvikkeista. Hanoin ja Ho Chi Minh Cityn ulkopuolella vain harvat lääkärit osaavat englantia. Ensisijaisiksi hoitopaikoiksi suositellaankin Vietnamissa toimivia ulkomaalaisia klinikoita. Näillä klinikoilla toimii sekä vietnamilaisia että ulkomaalaisia lääkäreitä. Vakavissa tapauksissa potilas voidaan lennättää hoitoon Singaporeen tai Thaimaahan. Vietnamiin matkustavan kannattaa hankkia kattava matkavakuutus.

Voit tiedustella lääkäripalveluita turistikohteissa hotellien vastaanotoista tai matkanjärjestäjältä. Lääkärikäynti maksetaan etukäteen käteisellä. Säilytä kuitit vakuutusta varten.

Ambulanssin hätänumero on Vietnamissa 115, mutta hätänumerossa ei yleensä puhuta englantia. Julkisen ambulanssin tulo voi olla hidasta, joten yleensä on suositeltavaa käyttää esimerkiksi taksia. Suurissa kaupungeissa sairaaloilla on myös yksityisiä ambulansseja.

Lääkkeet

Suurissa kaupungeissa kuten Hanoissa ja Ho Chi Minh Cityssä hyvätasoinen apteekki löytyy useimmista ostoskeskuksista. Myös useimmissa yksityissairaaloissa ja -klinikoilla on apteekki. Apteekit ovat yleensä hyvin varusteltuja, ja useimpia lääkkeitä voi ostaa ilman reseptiä.

Apteekkien toimintaa ei Vietnamissa säädellä tiukasti. Jos ostat lääkkeitä muualta kuin sairaala-apteekista, on hyvä tarkistaa ostamiesi lääkepakkausten viimeinen käyttöpäivä.

Lähteet: Ulkoasiainministeriö, U.S. Department of State: A service of the Bureau of Consular Affairs.