Yhdistynyt kuningaskunta

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112 tai 999.


Terveydenhuoltojärjestelmä

Terveyspolitiikkaan liittyvät päätökset tehdään Yhdistyneessä  kuningaskunnassa kansallisella tasolla (Englanti, Wales, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti). Vaikka terveydenhuoltojärjestelmä onkin kirjava, joiltain osin sen runkoa säädellään Yhdistyneen kuningaskunnan laajuisesti ja eurooppalaisten standardien mukaisesti.

Kansallinen terveyspalvelu (NHS) vastaa julkisen terveydenhuollon järjestämisestä. Jokaisella neljästä kansakunnasta on oma itsenäinen kansallinen terveyspalvelunsa, joka tuottaa palveluita Yhdistyneessä kuningaskunnassa vakuutetuille henkilöille.

Vaikka yksityisellä sektorilla tuotettujen palveluiden volyymi onkin pieni verrattuna NHS:n tuottajien palvelumäärään, se on kasvussa.

Hoitoon pääsy

Saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, kun oleskelet tilapäisesti Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito tarkoittaa sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluutasi. Voit tarvita tällaista hoitoa akuutin sairastumisen tai onnettomuuden seurauksena. Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai krooniseen sairauteen liittyen. Hoidon tarpeen tulee ilmetä oleskelusi aikana. Saat kortilla hoitoa samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista kannattaa pitää mukana itse kortin lisäksi myös paperikopioita.

Esittämällä eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi voit saada hoitoa NHS:n hoitopaikoissa. Huomaa, että säännöt saattavat olla erilaiset riippuen siitä, missä osassa maata vierailet. Lisää tietoa saat NHS:n verkkosivuilta, joilta löydät alueittain myös NHS:n kanssa sopimuksen tehneiden lääkäreiden, hammaslääkäreiden ja sairaaloiden yhteystiedot.

Yhdistyneen kuningaskunnan kansallisen terveyspalvelun (NHS) palvelunumerosta 111 saat tietoa terveyspalvelujen käyttämisestä kiireettömässä tapauksessa.

Huomaathan, että Man-saarella tai niin sanotuilla Kanaalisaarilla eli Guernseyssä (muun muassa Guernsey, Alderney, Herm ja Sark) ja Jerseyssä et kuitenkaan saa hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, koska kyseiset saaret ovat Yhdistyneen kuningaskunnan kruununsiirtokuntia eivätkä EU- tai ETA-säädösten piirissä. Seuraavat ulkomaiset hallintoalueet eivät myöskään kuulu Euroopan unioniin: Anguilla, Brittiläiset Neitsytsaaret, Montserrat, Turks- ja Caicossaaret, Caymansaaret, Falklandinsaaret, Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret.

Äkillinen sairastuminen

Lääkäri

Hakeudu yleislääkärille (general practitioner, GP), jolla on sopimus NHS:n kanssa. Kun näytät vastaanotolla eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi, hoito on maksutonta. Erikoislääkärin vastaanotolle pääsee yleensä vain yleislääkärin lähetteellä.

Jos kyseessä on jokin pienehkö vamma, isommilla paikkakunnilla on mahdollista mennä myös pääasiassa sairaanhoitajavoimin toimiville vastaanotoille (Walk-in centre tai Minor injuries unit). Niissä saat ilmaista hoitoa ilman ajanvarausta.

Voit myös soittaa NHS:n numeroon 111 milloin tahansa saadaksesi apua terveyteen ja sairauteen liittyvissä kysymyksissä. Sieltä sinut ohjataan lähimmälle auki olevalle klinikalle, jolla saat sairauteesi tai vammaasi tarvittavaa hoitoa.

Hammaslääkäri

Jos tarvitset hammashoitoa, mene NHS:n järjestelmään kuuluvan hammaslääkärin (dentist) vastaanotolle. Aikaa varatessa kannattaa mainita, että haluat hoidon NHS:n potilaana. Näytä vastaanotolla eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi.

Lääkkeet

Lääkärien lisäksi myös sairaanhoitajilla on oikeus määrätä lääkkeitä lievempiin sairauksiin. Kun menet apteekkiin (pharmacy tai chemist’s shop) noutamaan reseptilääkkeitäsi, esitä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi. Reseptilääkkeistä peritään apteekissa maksu, jota ei korvata. Mahdollisesta lääkemaksusta vapautuksesta voit kysyä jo lääkäriltä reseptiä kirjoitettaessa.

Sairaalahoito

Sairaalahoitoon pääset yleensä lääkärin, hammaslääkärin tai silmälääkärin lähetteellä. Hätätilanteissa voit mennä suoraan sairaalan ensiapuyksikköön (Accident & Emergency department). Kaikissa sairaaloissa ei ole tällaista yksikköä. Näytä sairaalaan mennessäsi eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi, niin hoito on lääkkeet mukaan lukien maksutonta. Sairaalan saa tavallisesti valita vapaasti, kunhan kyseessä on NHS:n kanssa sopimuksen tehnyt yksikkö.

Hätätilanteissa ambulanssikuljetus sairaalaan on maksuton. Jos tarvitset terveydentilasi vuoksi erityiskuljetusta, kun palaat Suomeen, joudut maksamaan matkakulut kokonaan itse. On suositeltavaa ottaa matkavakuutus, joka kattaa tällaiset kulut.

Lue lisää äkillisestä sairastumisesta Euroopassa.

Lue lisää ulkomailla annetun hoidon korvauksista.

Hyödyllisiä sivustoja

Jos haluat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, löydät sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille. Alla on listattu joitain verkkosivuja, jotka käsittelevät hoitoon hakeutumista Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Osoita Yhdistyneen kuningaskunnan terveydenhuoltoon liittyvät kysymyksesi Yhdistyneen kuningaskunnan kansalliseen yhteyspisteeseen.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimivia yksityisiä lääkäreitä, hammaslääkäreitä, sairaaloita ja muita terveydenhuollon palveluntuottajia voit etsiä myös Private Healthcare UK -sivustolta. Yksityislääkäreiden tietoja löydät myös Specialist Info -hakupalvelusta. Yksityisellä sektorilla toimii melko vähän yleislääkäreitä.

Yhdistyneen kuningaskunnan hammaslääkäriliiton (British Dental Association) verkkosivuilla on Find-a-dentist-hakupalvelu, josta voit etsiä hammaslääkäriä.

Suuntaa-antavia tietoja NHS-järjestelmän piiriin kuuluvien Englannissa toimivien terveydenhuollon palveluntuottajien hinnoista löydät Gov.uk-sivustolta. Hintatietoja päivitetään vuosittain.

Hoidon laatu ja turvallisuus

Potilasvahingon sattuessa noudatetaan aina hoitoa antavan maan lainsäädäntöä ja potilasvakuutuksia. Jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon, pyri ensisijaisesti selvittämään asia sinua hoitaneen tahon kanssa. Kansallinen yhteyspiste voi auttaa sinua löytämään oikean viranomaisen, mikäli haluat tehdä valituksen.