Eläkeläisen eurooppalainen sairaanhoitokortti

Kela myöntää sinulle eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jos asut toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja jos Suomi vastaa sairaanhoitosi kustannuksista. Kortin kääntöpuoli on limenvihreä.


Saat kortilla lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti asuinmaasi ulkopuolella toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Kortti toimii siten muualla kuin asuinmaassa samalla tavalla kuin eurooppalainen sairaanhoitokortti yleensäkin.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti etupuoliEHICtaka_2014

Lisäksi saat kortilla Suomessa julkisessa terveydenhuollossa tarvitsemasi hoidon samalla tavalla ja samalla asiakasmaksulla kuin Suomessa asuva sekä suorakorvauksen yksityisessä terveydenhuollossa, lääkeostoista apteekista ja ambulanssikuljetuksesta.

Asuinmaassa käytetään paikallista sairausvakuutuskorttia tai muuta viranomaisen antamaa todistusta.

Kela myöntää eläkeläiselle eurooppalaisen sairaanhoitokortin, kun Suomesta muuttoon liittyvät sosiaaliturva-asiat on selvitetty. Kela myöntää kortin automaattisesti eläkeläiselle, jonka sairaanhoitokustannuksista Suomi vastaa maastamuuton jälkeen.

Jos hoidonantaja, kohdemaan sairausvakuutuslaitos tai muu viranomainen pyytää sinulta muuta todistusta hoitoa varten, ota yhteys Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen.