Passi ja henkilökortti

Toisessa Pohjoismaassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa et välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Toisessa Pohjoismaassa saat lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa myös passilla tai henkilökortilla ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa passilla.


Voit käyttää toisessa Pohjoismaassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa myös eurooppalaista sairaanhoitokorttia, mutta se ei ole välttämätöntä. Hoidonantaja tarvitsee yleensä tietoonsa asuinosoitteesi Suomessa.

Australiassa saat hoidon samalla tavalla ja samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat maan julkisessa terveydenhuollossa, kun esität hoidonantajalle Suomen passin ja Kela-kortin.

Jos tarvitset hoitoa muualla kuin Euroopassa tai Australiassa, pääset hoitoon kohdemaan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän mukaisesti. Hoitopaikkaan kannattaa aina ottaa mukaan passi tai passin kopio sekä matkavakuutusta koskevat asiakirjat.

Jos olet kadottanut passisi

Jos oleskelet ulkomailla ja olet kadottanut passisi, tee passin katoamisilmoitus paikallisella poliisiasemalla.

  • Uutta passia voi hakea mistä tahansa Suomen suurlähetystöstä, pääkonsulaatista tai konsulaatista.
  • Jos olet kadottanut passisi sellaisessa maassa, jossa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä toisen EU-maan edustuston puoleen. Saat erityisen EU-matkustusasiakirjan Emergency Travel Document kotimatkaa varten.