Apuvälineet ulkomailla

Voit ottaa mukaasi Suomesta saamasi apuvälineen ulkomaille, jos tarkoituksesi on oleskella ulkomailla tilapäisesti. Vastaat itse apuvälineen kuljetuksesta ja siitä aiheutuvista kustannuksista. Vastaat ulkomailla myös huolloista ja korjauksista, jos apuvälineesi rikkoutuu ulkomailla. Jos muutat ulkomaille pysyvästi asumaan, saat yleensä henkilökohtaisessa käytössäsi olevan apuvälineen mukaasi.


Jos apuvälineesi rikkoutuu ulkomailla,

 • suomalaisviranomaiset eivät yleensä korvaa ulkomailla aiheutuneita apuvälineiden huolto- tai korjauskuluja, eivätkä ne järjestä korjausta ulkomailla
 • suomalaisviranomaisilla ei ole velvollisuutta toimittaa sinulle uutta apuvälinettä ulkomaille
 • vastaat itse apuvälineen toimittamisen järjestelyistä ja kuljetuskustannuksista, jos haluat uuden apuvälineen toimitettavaksi ulkomaille
 • saat julkisesta terveydenhuollosta apuvälineen korjauksen tai uuden apuvälineen palattuasi Suomeen.

Jos sairastut ulkomailla ja saat kiireellistä tai muuta lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, voit saada apuvälineen käyttöösi hoidonantajalta. Mailla on hyvin erilaisia käytäntöjä apuvälineiden hankinnassa ja luovutuksessa. Osassa maita apuvälineen saaminen on osa hoitoa, yleensä esimerkiksi Pohjoismaissa saat kyynärsauvat käyttöösi suoraan hoidonantajalta. Joissakin maissa joudut ostamaan tai vuokraamaan maksua vastaan apuvälineen käyttöösi.

Asuminen ulkomailla

Jos muutat vakinaisesti Suomesta ulkomaille, oikeutesi apuvälineeseen perustuu yleensä maistraatin tekemään kotikuntaa koskevaan kirjaukseen.

 • Jos sinulla on Suomessa kotikunta, voit käyttää julkisesta terveydenhuollosta saamaasi apuvälinettä myös muuton jälkeen. Voit myös huollattaa apuvälinettä julkisessa terveydenhuollossa Suomessa ollessasi.
 • Jos sinulla ei ole Suomessa kotikuntaa, et voi huollattaa käytössäsi olevaa apuvälinettä Suomessa.

Jos sinulla ei ole muuton jälkeen kotikuntaa Suomessa ja muutat asumaan Suomesta muualle kuin EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin, oikeutesi uusien apuvälineiden saamiseen Suomesta päättyy. Voit saada tarvitsemasi apuvälineet käyttöösi kohdemaan lainsäädännön tai yksityisvakuutuksen perusteella tai omilla maksuillasi.

Jos sinulla ei ole muuton jälkeen kotikuntaa Suomessa ja muutat asumaan toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin ja Suomi vastaa hoitokustannuksistasi muuton jälkeen, säilytät oikeutesi saada apuväline käyttöösi julkisesta terveydenhuollosta Suomessa. Voit myös huollattaa, korjauttaa ja uusia käytössäsi olevan apuvälineen julkisessa terveydenhuollossa Suomessa.

Yleensä voit saada tarvitsemasi apuvälineen myös asuinmaastasi, joka myöntää sen lainsäädäntönsä ja järjestelmänsä mukaisesti. Kohdemaan sairausvakuutuslaitos tai muu terveydenhuollosta vastaava viranomainen osaa yleensä parhaiten antaa lisätietoja apuvälineiden saamisesta ja hankinnasta.

Jos apuväline ei muuttohetkellä ole vielä käytössäsi

Säilytät oikeutesi saada apuväline käyttöösi julkisesta terveydenhuollosta, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät

 • muutat toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin
 • olet saanut Suomessa päätöksen apuvälineen saamisesta
 • apuvälinettä ei ole muuttohetkellä vielä luovutettu käyttöösi.

Tällaisia apuvälineitä ovat ainakin

Proteesit

 1. ortopediset proteesit
 2. näönhuollon apuvälineet, esimerkiksi silmäproteesit
 3. hammasproteesit (kiinteät ja irrotettavat)

Merkittävät apuvälineet

 1. pyörätuolit, ortoosit, jalkineet sekä muut liikkumisen, seisomisen ja istumisen apuvälineet
 2. piilolinssit sekä suurentavat ja luuppilasit
 3. kuulonhuollon ja kommunikoinnin apuvälineet
 4. nebulisaattorit
 5. suuontelon tukeproteesit
 6. hampaiden oikomiskojeet.

Jos Suomi ei muuttosi jälkeen vastaa hoitokustannuksistasi, et voi uusia, huollattaa tai korjauttaa julkisesta terveydenhuollosta saamaasi apuvälinettä Suomessa enää muuttosi jälkeen.