Pitkäaikais­sairaudet

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla pitkäaikaissairauden edellyttämää lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä.


Hoitopaikan lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattihenkilö päättää, millaista hoitoa tai minkälaisia tutkimuksia pitkäaikaissairautesi hoito edellyttää.

Se, millaista hoitoa saat pitkäaikaissairauteesi, määräytyy aina oleskelumaan lainsäädännön mukaan. Hoito tai sitä koskevat tutkimukset eivät välttämättä ole samoja kuin Suomessa.

Voit vapaasti hakeutua ulkomaille saamaan hoitoa pitkäaikaissairauteen. Euroopan ulkopuolella oikeutesi saada hoitoa määräytyy kohdemaan lainsäädännön perusteella. Muualla kuin EU- ja Eta-maissa ja Sveitsissä maksat yleensä itse hoidosta ja tutkimuksista aiheutuneet kustannukset.

Jos olet itse maksanut kaikki pitkäaikaissairauteen liittyvän tarpeellisen hoidon ja tutkimusten kustannukset, hae korvauksia Kelasta lomakkeella SV 128 kuuden kuukauden kuluessa maksusta.

Sovi hoidosta etukäteen, jos se edellyttää ennakkojärjestelyjä

Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa tilapäisen toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä oleskelusi aikana, sovi etukäteen hoidonantajan kanssa hoidon järjestämisestä. Sellaisia hoitoja, jotka edellyttävät etukäteen sopimista, ovat esimerkiksi dialyysihoito, happiterapia, erityinen astmahoito ja kemoterapia sekä kroonisiin autoimmuunisairauksiin liittyvä sydämen ultraäänitutkimus.