1. Miten voin vaihtaa terveysaseman minulle sopivampaan?

Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voit itse valita perusterveydenhuollon hoitopaikkasi (terveysaseman) mistä tahansa Suomessa. Terveysaseman vaihto edellyttää, että teet kirjallisen ilmoituksen sekä nykyiselle että tulevalle terveysasemallesi. Vaihtoon voi kulua kolmekin viikkoa. Lisätietoja ja mahdollisesti myös lomakkeen terveysaseman vaihtamiseen löydät kunnan verkkosivuilta tai terveysasemaltasi.

  1. Lain mukaan terveysaseman voi vaihtaa kerran vuodessa. Palaudunko siis automaattisesti takaisin vanhan terveysasemani asiakkaaksi, kun vuosi on kulunut, vai pitääkö takaisinpaluusta ilmoittaa?

Kun olet vaihtanut terveysasemasi, pysyt uuden terveysaseman asiakkaana niin kauan kuin haluat. Jos haluat palata takaisin vanhan terveysasemasi asiakkaaksi, sinun on tehtävä tästäkin vaihdosta kirjallinen ilmoitus. Osa kunnista tarjoaa perusterveydenhuollon asiakkailleen laajempaa valinnanvapautta kuin mitä terveydenhuoltolaissa on säädetty, esimerkiksi Helsingissä terveysaseman voi vaihtaa useammin kuin kerran vuodessa.

  1. Voinko ilmoittaa terveysaseman vaihdosta sähköpostitse?

Ilmoitus terveysaseman vaihtamisesta on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköposti tai muu sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen ilmoituksen kirjallisesta muodosta. Kun viranomainen on saanut viestisi, hänen tulee ilmoittaa sinulle viipymättä sähköisen asiakirjan vastaanottamisesta, esimerkiksi automaattisena vastausviestinä sähköpostiisi.

  1. Haluaisin valita perusterveydenhuollon palveluja kotikuntani eri terveysasemilta, onnistuuko se?

Terveysaseman valinta voi kohdistua samanaikaisesti vain yhteen terveysasemaan ja silloin valintasi kattaa kaikki perusterveydenhuollon palvelut. Et siis voi valikoida, miltä terveysasemalta haluat käyttää esimerkiksi lääkäripalveluja ja miltä taas laboratoriopalveluja. Osa kunnista haluaa kuitenkin tarjota laajempaa valinnanvapautta kuin mitä terveydenhuoltolaissa on säädetty. Ota siis selvää kunnan verkkosivuilta tai terveysasemalta, mitä terveyspalvelujen valinnasta on kunnan tai kuntayhtymän alueella sovittu.

  1. Miten potilastiedot siirtyvät uudelle terveysasemalleni?

Potilaana sinun ei tarvitse siirtää itse tietojasi uuteen hoitopaikkaasi. Kun tulet ensimmäisen kerran vastaanotolle sinua informoidaan yhteisestä rekisteristä ja siitä, että tietoja voidaan luovuttaa toimintayksiköiden välillä ilman erillistä suostumusta. Voit myös kieltää tietojesi luovuttamisen uudelle terveysasemalle, jolloin olet itse vastuussa tarvittavan tiedon välittämisestä sinua hoitavalle terveydenhuollon ammattihenkilölle.

  1. Joudunko maksamaan asiakasmaksun myös uudelle terveysasemalle, jos olen jo maksanut vuosimaksun vanhalle terveysasemalleni?

Terveysaseman avosairaanhoidon vuosimaksu on voimassa kalenterivuoden siinä terveyskeskuksessa, johon maksu on suoritettu. Jos siis vaihtaa hoitopaikkaa kalenterivuoden aikana ja on jo maksanut vuosimaksun entiselle terveysasemalleen, on se suoritettava myös uuteen hoitopaikkaan. Jos et maksa vuosimaksua, peritään sinulta asiakasmaksuasetuksen mukainen maksu palvelujen käytöstä.